Proizvodnja energije
58

Rolls-Royce razvija mini nuklearni reaktor za baze na Mjesecu

D. B.
Kompanija Rolls-Royce je predstavila konceptualni model dizajna nuklearnog Space Micro-Reactor reaktora koji bi jednog dana mogao električnom energijom napajati naselje na lunarnoj površini.

Ovaj tehnološki prototip predstavljen je na konferenciji održanoj u Belfastu prošle sedmice. Neke regije južnog pola Mjeseca "netaknute" su Sunčevom svjetlosti milijardama godina, što ih čini nevjerovatno surovim.

Uprkos tim izazovima, američka svemirska agencija NASA je identificirala ovu regiju kao glavnog kandidata za uspostavljanje prve lunarne ispostave, a jedan veliki razlog za to je potencijal za ogromne zalihe vode u oblastima koje su stalno u sjeni. Međutim, astronautima će biti potrebno napajanje električnom energijom kako bi preživjeli i obavljali operacije blizu Južnog pola ili na bilo kojoj drugoj lunarnoj lokaciji.

Zbog nedostatka Sunčeve energije kao pouzdanog izvora, postoji velika potreba za nuklearnom elektranom na Mjesecu kako bi se mogao podržavati život na njegovoj površini.

"Inovativno istraživanje Rolls-Roycea bi moglo postaviti temelje za pokretanje kontinuiranog ljudskog prisustva na Mjesecu", rekao je Paul Bate, izvršni direktor Svemirske agencije Velike Britanije.

Tehnološki gigant je dobio sredstva od 2,9 miliona funti od Svemirske agencije Velike Britanije u martu 2023. godine kao podršku istraživanja izvodljivosti uspostavljanja nuklearne energije za buduće lunarne ispostave.

Na konferenciji je pokazan prototip mini reaktora, koji trenutno ne može proizvoditi energiju.

Rolls-Royceovi inženjeri i naučnici trenutno istražuju načine za pretvaranje toplote koju proizvodi nuklearni fisijski reaktor u energiju.

Ovaj mali i lagani nuklearni reaktor ne bi imao problema zbog odsustva Sunčeve svjetlosti na Mjesecu, zbog čega bi bio idealan za ispostavu u tamnom krateru na Južnom polu.

Mali reaktor širine 40 i dužine 120 inča zasad ne može stvarati električnu energiju, no ako sve bude išlo prema planu, bit će potrebno oko šest godina i nekoliko miliona dolara da se reaktor pripremi za svoj prvi let u svemir.

Reaktor bi trebao proizvoditi energiju koristeći nuklearnu fisiju, a isti mehanizam se koristi i u nuklearnim elektranama na Zemlji. Cijepanje atoma, kao što je uranij, proizvodi energiju u reaktoru nuklearne fisije.

Za razliku od solarnih panela, koji se oslanjaju na Sunčevu svjetlost, reaktori nuklearne fisije mogu stvoriti stalan izvor energije i mogu biti strateški pozicionirani na polarnoj površini.

Konstantna opskrba energijom u baznom kampu bi olakšala rad sistema ventilacije i grijanja, koji su potrebni za preživljavanje astronauta. Također, važna je i za trajne operacije, uključujući punjenje rovera i drugih naučnih instrumenata za istraživanje Mjeseca.

Kompanija se nada da će do početka 2030-tih imati spreman reaktor za slanje na Mjesec. Ovaj reaktor bi mogao omogućiti energiju i pogon za svemirske letjelice, dok bi ova tehnologija na Zemlji mogla pomoći u postizanju ciljeva koji se odnose na karbonsku emisiju te u smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Sljedeći korak je pretvaranje koncepta nuklearnog reaktora na Mjesecu u stvarnost za potrebe budućih kolonija.