Snažan i štedljiv
8

Rolls-Royce pravi najveći avionski motor na svijetu

D. B.
Kompanija Rolls-Royce je saopćila da je počela praviti najveći motor na svijetu namijenjen avionima.

Motor nazvan Ultrafan ima prečnik od 3,5 metara, a njegov cilj je da pomogne u redefinisanju održivog zračnog putovanja u narednim godinama.

Projekt podržavaju britanska i njemačka vlada, a dijelovi se proizvode u Bristolu u Velikoj Britaniji te u Dahlewitzu u Njemačkoj. Nakon toga se dostavljaju u Derby na završne radove. U Bristolu se proizvodi sistem ventilatora od karbon titanija, dok u Dahlewitzu nastaje 50MW Power Gearbox dovoljno snažan da pokreće 500 porodičnih automobila.

Motor će biti 25 posto štedljiviji u odnosu na prvu generaciju Trent motora, a to je izuzetno važno u namjeri da se postigne održivost u avijaciji. Poboljšana štedljivost će pomoći u da prijelaz na više održiva goriva bude blaži. Tokom prvog testiranja motora će se koristiti 100 posto održivo avionsko gorivo.

Također, ovaj motor će biti baza za potencijalnu novu porodicu UltraFan motora koji će pokretati uske i široke avione.

Ultrafan motor će imati novo Advance 3 jezgro s maksimalnom efikasnošću sagorijevanja goriva i niskom emisijom štetnih gasova. Njegove napredne keramičke komponente će biti efikasnije na temperaturama turbina visokog pritiska.

Motor će biti napravljen do kraja godine.