|

Rolls-Royce do 2020. godine planira napraviti brod koji će ploviti bez posade

Rolls-Royce do 2020. godine planira napraviti brod koji će ploviti bez posade
4
Klix.ba
13.2.2017. u 12:15
17
komentara
4

dijeljenja
Rolls-Royce do 2020. godine planira napraviti brod koji će ploviti bez posade
Kompanija Rolls-Royce planira napraviti prvi brod bez posade do 2020. godine. Stručnjaci tvrde da bi ovakvo plovilo smanjilo troškove transporta za 20 posto.
Potpredsjednik ove kompanije Oskar Levander kazao je kako će prvo napraviti tegljače i trajekte, a potom teretne brodove koji će ploviti međunarodnim vodama.

"Izgradnju ćemo početi u nekoliko zemalja koje će prije početka rada dati dozvolu za plovidbu ovakvih plovila", rekao je Levander.

Velike brodske kompanije se nadaju da će ovakva tehnologija poboljšati njihove profite. Ipak, sindikati su izrazili zabrinutost od mogućnosti sudara u moru.

"Ova promjena će biti izazov za sigurnost, a ima još mnogo neodgovorenih pitanja o pravnim posljedicama načina na koji će se operativne i menadžerske odgovornosti s osoblja prebaciti na 'brod'. Plašimo se da se u ovom slučaju na tehnologiju gleda kao na jednostavan način da se smanje broj poslova i troškovi", rekao je glasnogovornik međunarodnog sindikata pomoraca Nautilus.

Neki analitičari vjeruju da se brod bez posade ne može zaštititi od pirata. Kreatori iz Rolls-Roycea tvrde kako će ovakav brod biti sigurniji od postojećih te da će ovo dovesti do povećanja broja radnih mjesta na kopnu. Trenutno rade u Britaniji i Singapuru.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...