Veliki korak naprijed
27

Rocket Lab pomoću helikoptera uhvatio raketu u zraku

D. B.
Kompanija Rocket Lab napravila je veliki korak naprijed s ciljem da svoju raketu Electron koristi za više lansiranja.

Rocket Lab je ostvario ranije najavljeni plan da pomoću helikoptera u zraku "uhvati" prvu fazu rakete prilikom njenog povratka na Zemlju, a taj zadatak je sada uspješno obavljen. Raketa Electron je uhvaćena pomoću helikoptera nakon što je u orbitu isporučila 34 satelita.

Electron je orjentisan pod idealnim uglom kako bi imao najbolje šanse da izdrži ogromnu toplotu i pritisak. Prvi padobran je aktiviran kako bi se povećao otpor, a potom se otvorio i drugi padobran za finalni dio spuštanja.

Rocket Lab je poslao helikopter Sikorsky S-92 da presretne raketu prilikom njenog povratka te je na visini oko 1.980 metara kukom zakačio padobran rakete. Hvatanje je bilo uspješno, no piloti helikoptera nisu bili zadovoljni načinom na koji je raketa visila te su je zbog toga ispustili u okean. Raketa je potom izvađena iz vode i transportovana u sjedište Rocket Laba gdje će biti analizirana.

Iz kompanije je saopćeno da je pilot iskusio "drugačije karakteristike tereta u odnosu na one prilikom testiranja" te da će to biti iskorišteno za prikupljanje važnih informacija za naredna hvatanja.

Cilj Rocket Laba je da uhvati raketu u zraku i vrati je na tlo bez bacanja u more jer je slana voda oštećuje.

Ako kompanija dokaže da može više puta koristiti istu raketu, onda će moći ubrzati ritam svojih lansiranja baš kao što to čini kompanija SpaceX. Rezultat toga će biti i smanjenje troškova lansiranja malih satelita.

Rocket Lab u maju ima planirano još jedno lansiranje, no zasad nije poznato da li će pokušati helikopterom uhvatiti raketu prilikom njenog povratka na Zemlju.