Efikasna pomoć farmerima
0

Robotski traktor sije i vrši žetvu potpuno samostalno

Sarajevo-x.com
Roboti su zamijenili ljude u mnogim industrijama. Danas je nezamislivo da u fabrici automobila nema robotskih ruku koje vrše podizanje teških dijelova. Mašine koje mogu samostalno funkcionisati nisu bile prisutne na farmama sve do danas. Robotski traktori mogu samostalno obavljati zadatke koje je do sad vršio čovjek.

Robotski traktori potpuno samostalno sade usjeve i vrše žetvu. Pri tome zaobilaze sve prepreke, ograde, parikrane automobile, pa čak i životinje. Traktor može raditi i noću.

Zvaničnici američke kompanije Kinze Manufacturing Inc insistiraju da njihov cilj nije da robotskim traktorima zamijene farmere.

"Naš je cilj da olakšamo farmerima i pomognemo im da prikupe što veću žetvu. I sami smo proizvođači, tako da znamo da je produktivnost tokom kratkih sezona sađenja i žetve ključna. Pomoću ove tehnologije farmeri mogu svoje mašine programirati da rade cijelu noć ukoliko je to potrebno", rekla je Susanne Kinzenbaw Veatch, šef marketinga kompanije Kinze Manufacturing Inc.

Neki jednostavni roboti se od prije koriste na poljima riže i u voćnjacima, tu su i robotske kosilice, ali je ovo prvi put da se slična tehnologija primijenjuje u ratarstvu.

Tehnologija u trektorima ne podrazumijeva primitivne čipove koji su ugrađeni u robrotske kosilice, piše Daily Mail.

Robotski traktor je testiran dvije godine u laboratoriji, pa tek nakon toga na poljima. Da li će se moći nositi sa tvrdoglavim životinjama na farmi u stvarnom svijetu, ostaje da se vidi.