Razvijen u Londonu
15

Robotski laboratorijski asistent je hiljadu puta brži od čovjeka

D. B.
Naučnici su razvili robotskog laboratorijskog asistenta koji se može kretati i obavljati naučne eksperimente baš kao i čovjek, ali mnogo brže.

Mašinu su dizajnirali naučnici s Univerziteta Liverpool u Velikoj Britaniji, ali ona nije potpuno autonomna. Potrebno ju je programirati na osnovu mjesta na kojem se nalazi laboratorijska oprema, a uz to i ne može "dizajnirati" vlastite eksperimente. Međutim, mašina može raditi sedam dana sedmično i to 22 sata dnevno, a samo dva sata su potrebna da se napuni svake noći. Ovo omogućava naučnicima da automatizuju istraživanje koje inače oduzima mnogo vremena.

Vođa projekta koji stoji iza robote je student Benjamin Burger, a on tvrdi da robot može obavljati eksperimente hiljadu puta brže nego čovjek, piše The Verge.

Međutim, profesor Andy Cooper kaže da brzina nije najvažnija, nego činjenica da robot omogućava čovjeku da ne troši svoje vrijeme na određena istraživanja.

Tokom demonstracije je robot imao zadatak da pronađe supstance koje mogu ubrzati hemijske reakcije. U periodu od osam dana mašina je izvela 688 eksperimenata. Miješala je uzorke i analizirala rezultate.

Robot košta između 125.000 i 150.000 dolara u osnovnoj verziji, a razvoj upravljačkog softvera je trajao tri godine. Koristi LIDAR, tehnologiju iz samovozećih automobila. Robot može funkcionisati i u mraku, a posjeduje i industrijsku ruku koju je napravila njemačka firma Kuka.

Vezani članci