Sigurna i efikasna
0

Robotska rukavica pomaže pokrete povrijeđenih ruku

Sarajevo-x.com
Pacijenti koji imaju problema sa pomicanjem svojih prstiju nakon nesreće ili moždanog udara, uskoro će dobiti kvalitetnu pomoć, a to je robotska rukavica.

Robotsku rukavicu "Gloreha" su razvili italijanski inženjeri. Može se koristiti za obje ruke tokom rehabilitacije. Potrebno je oko tri minute kako bi se rukavica stavila na ruku i bila spremna obavljati svoj zadatak.

Rukavicu pokreću pneumatski cilindri koji se nalaze na zadnjoj strani šake i duž svakog prsta.

Time se nanosi lagani pritisak na ruku koji je vodi prilikom izvođenja pokreta. Također, pomaže ljudima da neovisno prave pokrete ruke, odnosno šake.

Elektronski senzori u rukavici su povezani s kompjuterom. Oni omogućavaju prikazivanje 3D pokreta ruke. Pacijent potom slijedi pokrete vrituelne ruke kroz različite potpomognute vježbe.

"Ova električna rukavica je drugačija od 'robota' koji samo pokreće prste pacijenta. Ona omogućava pacijentima da prate pokrete i da ih istovremeno pokušavaju oponašati. Ovo je ključni faktor za pacijente koji su pretrpjeli moždani udar i povrede kičme. Njima je potrebno da prvo rehabilitiraju mozak, pa onda ruke", rekao je Carlo Seneci, predsjednik kompanije "Idrogenet" koja je proizvela električnu rukavicu.

Kompjuterski softver bilježi pokrete i dužinu svake vježbe, kao i napredak pacijenta. Te podatke koristi kako bi napravio program sljedeće terapije. Projekat "Gloreha" je pokrenut 2008. godine. Naučnici su razvili tri prototipa rukavice na Univerzitetu Brescia. Posljednja verzija je testirana na 40 pacijenata u tri bolnice od novembra 2010. do aprila 2011. godine.

"Rukavica se obično koristi u jednoj ili dvije polusatne terapije dnevno. Pacijenti su se navikli na nju, a vidjeli smo i da ima poboljšanja u njihovim pokretima. Uspješno se smanjuje i otok. Terapija može trajati nekoliko sedmica ili mjeseci, zavisno od pacijenta", rekao je Seneci.

On je dodao da korištenje rukavice pacijentima ne nanosi bol. Ukoliko nešto pođe po zlu, rukavica se može ugasiti na dugme. Rukavica bi se na evropskom tržištu mogla naći za nekoliko sedmica. Tim inženjera radi na jednostavnijoj rukavici koju bi pacijenti mogli koristiti u svojim domovima, objavio je Daily Mail.