Važno istraživanje
66

Robotska odijela pomažu djeci s cerebralnom paralizom da bolje hodaju

Klix.ba
Tim istraživača iz SAD-a napravio je robotski egzoskelet koji bi velikom broju djece mogao pomoći pri hodanju. Istraživači su pokazali da je egzoskelet, koji više izgleda poput odijela superheroja, siguran i da ga djeca dobro podnose.

Dokazali su i poboljšanje u hodanju s egzoskeletom kod djece koja su ga koristila duže vremena.

"Naš egzoskelet pruža pomoć pri uspravnom držanju, ali zahtjeva da osoba sama kontroliše svoje mišiće i stabilnost. Djeca s cerebralnom paralizom imaju tjelesnu nesposobnost koja traje cijeli život zbog čega se konstantno moraju pratiti i raditi kako bi održali funkcionisanje svoje motorike", kazala je Diane Damiano, šefica Odjeljenja za funkcionalnu i primijenjenu biomehaniku u Odjelu za rehabilitacijsku medicinu kliničkog centra NIH i koautorica studije.

Studija je obuhvatila sedam djece s cerebralnom paralizom od pet do 19 godina, a svako dijete je imalo poteškoće pri hodanju prilikom čega su im koljena bila pretjerano savijena. Tokom perioda od osam do 12 sedmica, svako dijete je testirano na egzoskeletu i prakticiralo je hodanje s tehnologijom na podu i traci za trčanje. Djeca su istraživače posjećivala šest puta, a svaka posjeta je trajala nekoliko sati, od čega su od 30 minuta do sat vremena hodali po tlu. Istraživači su otkrili da je egzoskelet smanjio nagib promjenom položaja i pomogao u produženju koljena. Šestero djece je pokazalo poboljšanje držanja i hodanja, piše CNN.

S obzirom da je studija uključivala mali broj djece, istraživači ističu da egzoskelet treba testirati na mnogo više djece i uraditi dodatna istraživanja prije nego što on postane dostupan svima. Također, u istraživanju su učestvovala samo djeca koja su sposobna da se kreću sama, bez štaka ili uz pomoć druge osobe. Međutim, vanredni profesor mašinstva na Univerzitet Stanford Steven Collins nazvao je rezultate obećavajućim.

Cerebralna paraliza je uzrokovana abnormalnim razvitkom u dijelu mozga koji kontroliše kretanje. Iako ne postoji lijek za izlječenje, pomoćni tretmani, lijekovi i hirirgija mogu poboljšati motoričke sposobnosti.