Istraživanje u Torontu
102

Roboti u obliku zmija bi se mogli koristiti u operacijama za spašavanje života

D. B.
Kada je riječ o robotici, čini se da inžinjeri inspiraciju pronalaze i u zmijama. U prošlosti smo viđali zmije - robote koji popravljaju cijevi na okeanskom dnu, mašine inspirisane zmijama koje prolaze kroz pijesak i tlo, kao i one koji se koriste u hitnim situacijama.

Međutim, sada je tim predvođen Jessicom Burgner - Kahrs, direktorimcom Continuum Robotics Laba na Univerzitetu Toronto Missisauga, raazvili zmijoliki, fleksibilni robot koji se može produžavati, a koji se može koristiti u medicini za spašavanje života. Riječ je o robotima koji mogu doprijeti do teško pristupačnih mjesta u ljudskom tijelu.

"Zamislite neurohirurga koji mora ukloniti tumor na mozgu. Korištenjem tradicionalnih krutih hirurških instumetana hirurg mora doći do kancerogene mase prateći put u mozak i rizikujući da ošteti vitalno tkivo. Burgner - Kahrs zamišlja dan kada će zmijoliki robot navođen hirurgom moći pronaći put oko vitalnog tkiva i precizno stići do željenog mjesta. Prethodno neoperativni tumori bi mogli postati operativni", rekli su istraživači s pomenutog univerziteta.

Stoga bi zmijoliki roboti mogli donijeti revoluciju u medicinsku industriju, a istraživači rade i na poluautonomnim modelima koji bi jednog dana mogli obavljati zadatke samostalno. Naravno, hirurzi bi morali upravljati robotima do željenog mjesta, ali bi roboti sami mogli izbjegavati prepreke na tom putom. Rezultat toga bi bile lakše i sigurnije operacije.

Istraživači eksperimentišu i s novim formama zmijolikih robora koji se mogu produžavati. Jedan robot je inspirisan origamijem, što znači da je veoma lagan te da se može produžiti 10 puta u odnosu na drugi dizajn. Zbog toga je idealan za operacije potrage i spašavanja.

Roboti postoje u različitim obilcima i veličinama, tako da je i njihova moguća primjena veoma široka. TO znači da njihov potencijal nije ograničen na jednu industriju, a razvoj robota bi mogao transformisati ljudske živote u budućnosti i pojednostaviti mnoge danas komplikovane zadatke.