U toku testna faza
59

Roboti na točkovima počeli dostavljati poštu u Moskvi

D. B.
Flota robota na točkovima, koji se nazivaju i roverima, izašla je na ulice Moskve u Rusiji kako bi dostavljala poštu.

Testiranje robota je započelo danas kao partnerski projekt nacionalne pošte i tehnološkog konglomerata Yandexa, a na ulicama su se našli roboti veličine putnog kofera, koji se kreću pomoću šest točkova. Ovi roboti zahvaljujući AI tehnologiji mogu dostavljati poštu u radijusu od dva kilometra oko određenih pošti u Moskvi.

Stanovnici će u prvoj fazi moći izabrati robota kao opciju za dostavu, a na raspolaganju će ih biti ukupno 26. Oni koji ih odaberu moći će pratiti njihovo kretanje sve do svog doma zahvaljujući kodu.

Yandex već koristi 50 rovera za servis GrubHub u cilju dostave hrane na Univerzitetu Ohio u SAD-u.

Ruska pošta je 2018. godine pokušala obaviti prvi let dronom na Sibiru, ali je završen katastrofom jer je dron udario u zid nekoliko trenutaka nakon polijetanja.

Četiri godine ranije je ruska pizzerija Dodo Pizza počela koristiti dronove za dostavljanje narudžbi u gradu Syktyvkaru. Tokom testnog leta je hrana dostavljena za 30 minuta.

U SAD-u brojni lanci restorana i drugi biznisi eksperimentišu s automatizacijom u proizvodnji i logistici kako bi kompenzirali nedostatak ljudskih radnika.