Pod kontrolom kompjutera
0

VIDEO / Roboti lebdeći u zraku žongliraju teniskom lopticom

Sarajevo-x.com
Roboti su već pobijedili čovjeka u šahu i u mnogim televizijskim kvizovima, a najnoviji od njih su otišli korak dalje, te sada imaju mogućnost da prilikom lebdenja u zraku udaraju tenisku lopticu spriječavajući je da padne na tlo. Roboti se također mogu dodavati međusobno, piše Daily Mail.

U nevjerovatnom videu postavljenom na videoservisu YouTube, roboti koji izgledaju poput onih u naučnofantastičnom filmu Batteries Not Included, s lakoćom međusobno izmjenjuju udarce reketom. Video prikazuje izmjenu 20 udaraca, dok drugi pokazuje robota koji sam žonglira lopticom.

Robotima koji su nazvani kvadratori, ne upravljaju ljudi, nego kompjuteri. Kvadratori lete pomoću četiri rotora koji su spojeni na njihove "ruke". Naučnici su na gornjoj strani ovih robota fiksirali reket pomoću kojeg udaraju lopticu i uzvraćaju udarce.

Podešavanje je trajalo duže vrijeme, jer je u početku postojao samo mali dio na reketu kojim se mogao uzvratiti savršen udarac.

Robote su dizajnirali švicarski naučnici u laboratoriji CDAS (Control of DIstributed Autonomous Systems). Mašine su bazirane na kvadratoru Hummingbird, uz dodatak sistema prepoznavanja pokreta Vicon, koji omogućava precizne i dinamične kontrole.

Naučnici su ranije koristili kvadratore sa povezanim klipovima, koji su lebdjeli iznad klavira i svirali na njemu.

Različita istraživanja na Univerzitetu Pennsylvania su također koristila robote sa pričvršćenim kandžama, kojim su oni uzimali predmete i radili zajedno kako bi mogli ponijeti što više tereta.

Ova vrsta robota se u prvoj formi pojavila još 1920. godine, kada su prvi avijatičari smatrali da su dobra zamjena za dva krila koja omogućavaju let. U novije doba su se pojavili u obliku uređaja za nadzor i sigurnost.