Robozemlja
0

Roboti dobijaju svoj internet

SRNA
Roboti bi uskoro mogli da dobiju sopstveni internet i bazu podataka koja bi im omogućila da skladište informacije koje otkriju o svojoj okolini.

"Robozemlja" će biti mjesto na koje će roboti moći da upišu podatke kada obave određeni zadatak, kao i da zatraže pomoć za obavljanje novih radnji, prenosi BBC.

Istraživači koji stoje iza projekta nadaju se da će ovo omogućiti robotima da se brže uključuju u rad zahvaljujući rastućoj biblioteci znanja o svojim ljudskim gospodarima.

Naučnici žele da pomognu robotima da sami kodiraju, razmjenjuju i ponovo koriste stečeno znanje, izjavio je član projekta doktor Markus Waibel iz švajcarskog Federalnog instituta tehnologije u Cirihu.

"Većina sadašnjih robota posmatra svijet na svoj način i postoji veoma malo standardizacije. Ključ je da omogućimo robotima da razmjenjuju znanje. To je velika novost", rekao je Waibel.

On je dodao da sadašnji pristup onemogućava brzi razvoj robotike zato što svaki novi robot na početku svog rada mora da rješava iste probleme.

Sistem "Robozemlja" omogućiće ovim mašinama da u bazi podataka pronalaze i koriste iskustva drugih robota. Ovo će istovremeno biti sistem za komunikaciju i baza podataka, rekao je Waibel.
U bazi će se nalaziti mape mjesta na kojima roboti rade, opisi objekata sa kojima se sreću i instrukcije za obavljanje određenih radnji. Ljudski ekvivalent ovome bila bi onlajn enciklopedija "Wikipedia".

Na primjer, objasnio je Waibel, "Robozemlja" bi mogla da pomogne robotu da shvati šta treba da uradi kada dobije zadatak da postavi sto i koji su mu predmeti potrebni za obavljanje te radnje.

Projekat finansisra EU, a u njemu učestvuje 35 istraživača koji se nadaju da će moći da pokažu rezultate u roku od četiri godine.