{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Roboti će u budućnosti za nas kuhati i kupovati

S
14.6.2011. u 18:31
0
6
Roboti će u budućnosti za nas kuhati i kupovati
0
Roboti će u budućnosti za nas kuhati i kupovati
Mnogi ljudi uglavnom imaju iskustva zajedničkog života sa cimerima, no Rosie i James nisu obični cimeri jer se radi o robotima koji imaju funkciju pomoćnika u kući.
James je PR2 robot kojeg je proizvela američka kompanija Willow Garage. Ovaj model može uspješno savladati prepreke i koristiti se različitim predmetima, otvarati vrata i koristiti posuđe.

Jamesu se nedavno pridružio robot Rosie koji je razvijen na Tehničkom univerzitetu u Minhenu. Cilj ovog projekta je promovisati razvoj personalnih robota koji pomažu u domaćinstvu. Dva robota zajednički funkcionišu veoma dobro.

Tokom demonstracije je Rosie uzimala nekuhane bavarske kobasice i stavljala ih u šerpu sa ključalom vodom. Nakon što su se kobasice skuhale, robot ih je izvadio iz šerpe i servirao u posudu.

Rosie u svojoj memoriji ima zabilježene 3D modele šerpe i posude, te ih tako može pronaći neovisno od položaja u kojem se nalaze na stolu.

James je električnim rezačem sjekao francuski hljeb i servirao kobasice. Nakon toga je simulirao kupovinu, donosio namirnice i stavljao ih na određena mjesta, piše Daily Mail.

"Tokom demonstracije su roboti precizno obavili svoje zadatke i savladali sve prepreke. Da je kojim slučajem kobasica ispala na pod, robot bi je podigao i ponovio svoju aktivnost. Svi su bili impresionirani demonstracijom, ali i sendvičima sa kobasicom", rekao je glasnogovornik grupe Intelligent Autonomous Systems sa Tehnološkog univerziteta u Minhenu.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: