Tehnologija
0

VIDEO / Roboti će u budućnosti za nas kuhati i kupovati

Sarajevo-x.com
Mnogi ljudi uglavnom imaju iskustva zajedničkog života sa cimerima, no Rosie i James nisu obični cimeri jer se radi o robotima koji imaju funkciju pomoćnika u kući.

James je PR2 robot kojeg je proizvela američka kompanija Willow Garage. Ovaj model može uspješno savladati prepreke i koristiti se različitim predmetima, otvarati vrata i koristiti posuđe.

Jamesu se nedavno pridružio robot Rosie koji je razvijen na Tehničkom univerzitetu u Minhenu. Cilj ovog projekta je promovisati razvoj personalnih robota koji pomažu u domaćinstvu. Dva robota zajednički funkcionišu veoma dobro.

Tokom demonstracije je Rosie uzimala nekuhane bavarske kobasice i stavljala ih u šerpu sa ključalom vodom. Nakon što su se kobasice skuhale, robot ih je izvadio iz šerpe i servirao u posudu.

Rosie u svojoj memoriji ima zabilježene 3D modele šerpe i posude, te ih tako može pronaći neovisno od položaja u kojem se nalaze na stolu.

James je električnim rezačem sjekao francuski hljeb i servirao kobasice. Nakon toga je simulirao kupovinu, donosio namirnice i stavljao ih na određena mjesta, piše Daily Mail.

"Tokom demonstracije su roboti precizno obavili svoje zadatke i savladali sve prepreke. Da je kojim slučajem kobasica ispala na pod, robot bi je podigao i ponovio svoju aktivnost. Svi su bili impresionirani demonstracijom, ali i sendvičima sa kobasicom", rekao je glasnogovornik grupe Intelligent Autonomous Systems sa Tehnološkog univerziteta u Minhenu.