Tehnologija
2

Roboti bi uskoro mogli postati ozbiljna konkurencija nogometašima

Klix.ba
Više od četrdeset zemalja učestvovalo je u "nogometnom prvenstvu" robota u Holandiji.

Misija ovog turnira je da se naprave roboti koji bi u konačnici pobijedili prave nogometaše, a dat je rok do 2050. godine. Organizatori su stvorili više vrsta robota, male, široke, humanoidne pa čak i virtualne, sa planom da naprave zajedničku ekipu koja će jednoga dana biti u stanju pobijediti ljude.

Za sada Lionel Messi ne mora previše brinuti, jer humanoidni roboti imaju poteškoća sa održavanjem ravnoteže i sada bi ih mogli pobijediti i trogodišnjaci. Postoje i roboti koji, naprimjer, nemaju glavu, već kamere umjesto nje i koji su sve uspješniji u savladavanju nogometnih vještina. Već sada njihova igra počinje ličiti na nogomet, ističu stručnjaci, piše India Today.

Cilj je također dizajnirati što bolje robote, jer "ružne" publika neće prihvatiti. Već je, međutim, postignuto dosta te roboti samostalno mogu igrati utakmicu, uz povremene korekcije i intervencije ljudi.

Najbolju brzinu, naprimjer, imaju roboti srednje veličine, koji su solidni i u odigravanju dugih i kratkih pasova. Kod drugih robota se radi na drugim vještinama poput šutiranja ili skok igre, a roboti međusobno mogu komunicirati putem bežične internet veze.

U ovoj igri nema grešaka, roboti rade tačno ono za šta su programirani. Stručnjaci ističu da se jedan ovakav robot može napraviti za 5.000-35.000 dolara, što je puno jeftinije od, recimo, Neymara, za kojeg je Barcelona izdvojila 75 miliona dolara.

Vezani članci