U ulozi advokata
54

Robot umjetne inteligencije će sljedeći mjesec prvi put braniti optuženog na sudu

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Robot-advokat je kreacija koju pokreće vještačka inteligencija, a sljedeći mjesec će se prvi put naći u ulozi zbog koje je osmišljen, kada će na sudu pomoći optuženom da se izbori sa saobraćajnom kaznom.

Izvršni direktor DoNotPaya Joshua Bowder je rekao da ova umjetna inteligencija radi uz pomoć pametnog telefona. Robot sluša sudske argumente i formuliše odgovore za optuženog i preko slušalica mu govori šta da kaže u realnom vremenu.

Robot-advokat će svoj prvi slučaj preuzeti 22. februara, potvrdio je Bowder na Twitteru, ali nije otkrio ime klijenta niti sud.

"22. februara u 13:30, historija će se praviti. Po prvi put ikada, robot će predstavljati nekoga u sudnici u SAD-u. DoNotPay AI će šapnuti nekome na uho tačno šta da kaže. Rezultate ćemo objaviti i podijeliti više nakon što se desi. Poželite nam sreću!", tvitao je.

Inače, ova kompanija DoNotPay se bavi umjetnom inteligencijom i već je koristila pisma i chatbote generisane umjetnom inteligencijom kako bi pomogla ljudima da osiguraju povrat novca za WI-FI tokom ljeta dok nije radio. Oni su koristili šablone prilikom pomoći ljudima, a dobili su više od dva miliona sporova za korisničku podršku i sudskih sporova u ime pojedinaca protiv institucija i organizacija.

Njihov izum se može legalno koristiti u nekim sudnicama, ali u većini ne. Advokati to također ne podržavaju, o čemu je detaljnije pisao CBS.