Mehaničko čudo
0

FOTO+VIDEO / Robot SmartBird leti poput prave ptice

Sarajevo-x.com
Jedan od najvećih neostvarenih snova čovječanstva je da može letjeti lako poput ptice. Naučnici su izumili robota koji ne samo da perfektno oponaša taj let, nego je gotovo nemoguće prepoznati razliku između njega i prave ptice ukoliko se gleda iz daljine.

Revolucionarni dizajn robotu SmartBird omogućava da poleti, zadrži se u letu, te da sleti. Njegova krila ne samo da se kreću gore-dolje, nego se i savijaju pod određenim uglovima, osiguravajući ultra laganom modelu odličnu aerodinamiku i agilnost.

SmartBirdom se upravlja pomoću daljinskog upravljača, ali može letjeti i neovisno o njemu, odnosno, pomoću ugrađenih uređaja.

Upravljanje se ostvaruje kada SmartBird, koji je težak samo 450 grama, pomjeri rep i okrene glavu s jedne strane na drugu.

Inspirisani galebovima, naučnici kompanije Festo su dizajnirali mehanizam kojim kontolišu kretanje krila u smijeru gore-dolje okrećući dva točkića unutar trupa robota, piše Daily Mail.

Slično kao kod parnih vozova, točkići su spojeni šipkama, koje pri kretanju proizvode mahanje krilima. Ugao krila se podešava pomoću motora u trupu koji usmjeravaju krila prema gore, tako da SmartBird leti u visinu, i obrnuto.

"Korištenje male količine materijala i lagana konstrukcija su utrli put za efikasnu potrošnju resursa i energije", rekao je glasnogovornik kompanije Festo.