{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Robot Saya održao prvi čas u školi

S
12.5.2009. u 09:21
0
5
Robot Saya održao prvi čas u školi
0
Robot Saya održao prvi čas u školi
Foto: Reuters
Učiteljica-robot koju su razvili japanski naučnici u jednoj tokijskoj školi održala je svoj prvi čas.
Razredu punom desetogodišnjaka Saya, kako je nazvan humanoidni robot, predavala je nauku i tehnologiju u Osnovnoj školi Kudan, piše Telegraph.

Učiteljica je, kako i priliči, bila uredno odjevena, imala počešljanu kosu, ruž na usnama i odjelo sa suknjom. Osmislili su je naučnici Univerziteta nauke iz Tokija s ciljem da može odgovoriti na što više zahtjeva s kojima se susreće čovjek u ovoj ulozi.

Koristeći se nizom programiranih pokreta od podizanja obrve do osmjehivanja Sayino lice u stanju je izraziti šest osnovnih emocija - iznenađenje, strah, gađenje, ljutnju, sreću i tugu.

Njen kreator, profesor Hiroshi Kobayashi izjavio je da je osnovna svrha robota da djeci prestavi tehnološka dostignuća, te da se nada kako će škole na ovaj način pronaći nadoknadu u slučajevima kada im nedostaje radnog kadra.

"Na selima i u malim školama djeca nemaju priliku da upoznaju nove tehnologije, a malo je i učitelja koji im mogu predavati", pojašnjava Kobayashi. "Mi se nadamo da ćemo ovog robota razviti tako da može predavati."

Saya je u početku bila osmišljena kao recepcionarka u japanskim kompanijama, a prije pet godina njen razvoj krenuo je u novom smjeru. Reprogramirana je kako bi postala učiteljica.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: