{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Robot QTrobot pomaže djeci s autizmom

Klix.ba
19.8.2018. u 13:42
12
7
Robot QTrobot pomaže djeci s autizmom
12
Mali robot nazvan QTrobot, koji je kreacija luksemburškog startupa LuxAI, mogao bi biti veza između terapeuta, roditelja i autistične djece.
Robot posjeduje LCD lice i robotske ruke, a omogućava djeci da se naviknu na kontakt s ljudima i da im bude ugodnije u terapeutskom okruženju.

Projekt je je ideja startupa-a LuxAI koji djeluje pri Univerzitetu u Luksemburgu, a rezultati će biti predstavljeni na konferenciji RO-MAN 2018 krajem ovog mjeseca.

"Robot ima mogućnost da kreira triangularnu interaciju između terapeuta, robota i djeteta. Dijete uspostavlja interakciju s terapeutom te postavlja pitanja o robotu, a također govori o njegovom ponašanju", izjavila je Aida Nazrikhorram, jedna od osnivača startupa.

Robot smanjuje napetost kod autistične djece, a naučnici su uvidjeli da se reakcije djece poput mahanja rukama usporavaju odnosno smanjuju kada je prisutan robot.

QTrobot se može lako programirati, može raditi satima te posjeduje 3D kameru i procesor.

Istraživači su otkrili da robot ne postaje fokus terapije nego da samo pomaže terapeutu da uspostavi kontakt i komunnikaciju s pacijentom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: