Androidska opera
4

Robot maestralno dirigovao simfonijskim orkestrom pa u zanosu i zapjevao

DP
Alter 3 je vrlo talentovan robot humanoid. On je dirigent jedinstvene androidske opere pod nazivom "Scary Beauty". 

Njegovi pokreti zastrašujuće nalikuju ljudskim, ali je lice to koje ponajviše oduzima dah. Počiva na metalnom kosturu i najdelikatniji je dio robotovog tjelesnog sklopa.

Događa se da se Alter 3 razmaše u zanosu simfonije, a orkestar mora pratiti svaki pokret njegovih ruku, kako otkriva Keiichiro Shibuya, kompozitor iz Japana. Iako je on komponovao muziku, robot je taj koji diktira tempo i dinamičnost nastupa uživo. I ne samo to - Alter 3 doprinosi izvedbi i svojim elektronskim glasom.

On je već imao priliku izvesti androidsku operu pred publikom, a nedavno je to učinio i u Sharjahu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao dirigent simfonijskog orkestra koji čine ljudi. Publika je svakako bila oduševljena nesvakidašnjim prizorom, ali im je nedostajalo "ljudskog dodira", kako su sami kasnije priznali. Skladatelj tvrdi da ga ovi komentari nisu pokolebali.

"Nakon završetka nastupa primijetio sam da je publika u Sharjahu bila tiša od evropske pa sam se zabrinuo da im se nije svidio. Ipak, na kraju su nas pozdravili gromoglasnim aplauzom", kaže Shibuya za Euronews Living.

Androidska opera "Scary Beauty" dio je izložbe Sharjapan u organizaciji Fondacije za umjetnost u Sharjahu, trećem gradu po veličini u Emiratima. Ova izložba posvećena je susretu umjetnosti s tehnološkim dostignućima iz područja zvuka i ozvučenja iz Japana, a namjera je istražiti interakcije između prirode, tehnologije i čovječanstva.

Vezani članci