{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Robot koji voli da se mazi

S
30.7.2008. u 11:00
0
1
Robot koji voli da se mazi
0
Naučnici sa bristolskog univerziteta izumili su novu elektronsku igračku programiranu da emocionalno reaguje na zvuke i dodire iz svoje okoline.
Heart Robot, kako je igračka nazvana, vidljivo se opušta na nježne dodire i tihe zvuke, ali kad "zabilježi" buku i nagle pokrete u okolini, puls mu naglo raste i počne stiskati pesnice.Holly Cave pomogla je organizaciji promocije "Emotibotsa" u London Science Museumu, a za Daily Mail je iznijela svoje reakcije.

"Heart Robot izgleda kao kombinacija ET-a i Golluma (iz filma Lord of the Rings), a veličine je manjeg dijeteta. Djeca različito reaguju na njega. Ili ga žele zagrliti i maziti ili ga paze kao da je beba, a neki ga pokušavaju preplašiti."

Naučnici koji su ga izumili ističu da im je cilj bio utvrditi šta se dešava u slučaju emocionalne interakcije između mašina i ljudskih bića.

"On je pola robot, a pola lutka. Možete ga nositi uokolo, ali ima 'urođene' reakcije na pojave," objašnjava Holly.U muzeju u kojem je izložen Heart Robot nadaju se da će, zajedno sa izlaskom Disneyevog animiranog filma "WALL-E" uspjeti pokazati djeci da roboti nisu fikcija, te da će povećati njihov interes za naukom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: