Izum evropskih naučnika
0

Robot koji predviđa ljudske namjere

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Evropski naučnici izumili su nedavno robota koji može predvidjeti ljudske namjere, te se nadaju da će ovaj izum pripomoći da interakcija čovjeka i robota bude što prirodnija, objavio je magazin Science Daily.

Projekat koji je finansirala Evropska Unija ima za cilj pronalazak odgovora na pitanje da li robot i čovjek mogu uskladiti poslove koji rade, odnosno da li mogu istovremeno raditi na istom zadatku bez da se govori šta bi sljedeće trebalo biti učinjeno.

"Roboti koje smo izumili već znaju obaviti zadani posao, no ono na čemu radimo jeste usavršavanje robota koji će tokom obavljanja zadatka znati prepoznati namjere svog partnera (čovjeka), uvidjeti ukoliko čovjek ne slijedi uputstva za izradu zadatka i reagovati na to", kazao je naučnik Wolfram Erlhagen sa Univerziteta Minho u Portugalu.

Robot, promatrajući čovjeka kako uzima alat, može predvidjeti šta će čovjek učiniti, te učestvovati u radu predviđajući šta će biti sljedeći korak čovjeka u obavljanju posla.

Robot je također programiran na način da uoči greške u radu čovjeka i reaguje ukoliko nešto nije urađeno tačno prema uputama.

Ipak naučnici poručuju da njihov rad još nije završen i da će trebati još vremena za usavršavanje robota koji će moći predvidjeti ljudske pokrete i namjere, a također radit će na tome da izum usavrše do te mjere kako bi roboti u skorijoj budućnosti ne samo mogli učestvovati u radu s ljudima već im i pomagati u donošenju odluka.