{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Robot koji će zamijeniti modele na pistama

S
16.3.2009. u 16:29
0
5
Robot koji će zamijeniti modele na pistama
0
Robot koji će zamijeniti modele na pistama
Japanski tehnolozi u ponedjeljak su predstavili svoje novo dostignuće - robota koji će uskoro zamijeniti manekenke na modnim pistama, piše AP.
Robot s ženskim licem i kosom do ramena koji pomoću 42 motora oponaša mimiku i pokrete djevojaka na modnim pistama u ponedjeljak je predstavljen na Nacionalnom Institutu za naprednu tehnologiju u japanskom gradu Tsukubi.

'Dobar dan, ja sam kibernetički čovjek HRP-4C', pozdrav je koji izgovara nova 'robotica' visoka 158 cm i teška 43 kilograma.

Lice robota inspirirano je manga stripovima, prikazuje ženu od 19-29 godina starosti, dok tijelo robota ne liči na ljudsko, ističu naučnici.

'Naša zamisao je bila da robot liči na čovjeka, ali i na mašinu. Zasad ovaj robot nije predviđen za masovnu proizvodnju i zato ga nema u prodaji', rekao je jedan od inovatora, Shuji Kajita.

'Privlačni robot' danas je bio okružen kamerama i novinarima koji su bili očarani pozama i pokretima, te osmijesima robota. Današnje predstavljanje bilo je uvertira za tokijsku Sedmicu mode kad će HRP-C4 biti i svečano predstavljen.

Američki informatičar Le Trung nedavno je fascinirao ljubitelje tehnologije sa svojim izumom ženskog robota Aiko.

Ovaj 33-godišnjak izumio je robota koji ne samo da izgleda ženstveno, već i obavlja kućne poslove i vodi brigu o njemu. Aiko, čije ime znači dijete ljubavi, je opskrbljena matematičkim znanjem i ima ugrađen rječnik sa 13.000 rečenica koje izgovara na engleskom i japanskom jeziku. Prepoznaje lica, naglas čita novine i daje upute, a Le Trung smatra da bi Aiko bila savršena supruga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: