|

VIDEO
/
Revolucionarni zračni pojasevi za veću zaštitu

Revolucionarni zračni pojasevi za veću zaštitu
0
S
Sarajevo-x.com
7.11.2009. u 14:14
2
komentara
0

dijeljenja
Revolucionarni zračni pojasevi za veću zaštitu
Proizvođač automobila Ford predstavio je nove pojaseve u svojim vozilima. Inovaciju predstavlja njihova mogućnost da se napušu i tako pružaju dodatnu zaštitu putnicima. Pojasevi se automatski napušu u slučaju sudara.
Eksperti tvrde da je ovaj revolucionarni izum posebno važan za sprečavanje loma rebara, povrede unutrašnjih organa i modrica, posebno kod djece. Osjetljivi i stariji putnici također će od njega imati mnogo koristi, piše Daily Mail.

Ova tehnologija bit će predstavljena u Fordovom modelu Explorer 4x4, koji će se od naredne godine proizvoditi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prilikom opasnosti od sudara senzori u vozilu izračunat će njegovu ozbiljnost i u skladu s tim za 40 milisekundi napuhati pojaseve gasom uskladištenim u posebnoj komori iza sjedišta.

Izum će pomoći putnicima da budu sigurniji u sjedećem položaju nego kad bi se vezali tradicionalnim trakastim pojasevima. Smanjit će pritisak na pluća, te bolje kontrolisati pomicanje glave i vrata.

U svakodnevnoj upotrebi funkcionisat će baš kao i dosadašnji pojasevi, a sve svoje prednosti pokazat će onda kad je najpotrebnije, poručuju iz Forda.

Više od 90 posto korisnika koji su testirali zračne pojaseve ističe kako su slični ili ugodniji od tradicionalnih.

Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...