Airbus
28

Revolucija u zrakoplovstvu: Letećim taksijem do željene lokacije

Klix.ba
Kompanija Airbus skoro godinu dana radi na razvoju flote električnih, autonomnih VTOL vozila sposobna za letenje s krova na krov u velikim gradovima koji se svakodnevno suočavaju s gužvama u saobraćaju.

Kako bi izazvala uzbuđenje zbog letećih taksija kod zaljubljenika u avijaciju, Airbusova podružnica A³ ovu verziju letjelice predstavit će na Air Showu u Parizu. Zahvaljujući napretku tehnologije i vještačkoj inteligenciji, stručnjaci predviđaju da je riječ o vrhuncu revolucije urbanog zrakoplovstva i da će nebom iznad svjetskih gradova uskoro letjeti taksi vozila.

Vahana - Passenger Experience from Vahana on Vimeo.

U Airbusovom promotivnom videu žena treba iz San Josea stići u San Francisco, a saobraćaj je noćna mora. Ipak, zahvaljujući taksi letjelici ona za 77 dolara na željenu lokaciju stiže za 18 minuta.

Naravno, ova utopijska vizija neće uspjeti ukoliko se ne ažuriraju pravila sigurnosti zračnog saobraćaja ili se tehnologija akumulatora ne poboljša.

Personalne leteće mašine su već decenijama san futurista, ali samo zato što su kompanije Airbus i Uber počele ulagati u ovu ideju ne znači da će pored prozora uskoro prolaziti VTOL letjelice.