Tehnologija
0

Reuters: YouTube borilište za hrvatske političare

Sarajevo-x.com
Kiksevi, provale i zamuckivanja hrvatskih političara na YouTubeu pojačali su predizborno neprijateljstvo između vladajuće stranke HDZ-a i opozicijskog SDP-a, objavio je Reuters u utorak.

Pogreške hrvatskog premijera Ive Sanadera i njegovih ministara dostupne su na Internetu već neko vrijeme, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Kirin ocijenio je takve video snimke kao djela neobrazovanih i političkih neprijatelja.

Kirin je YouTube nazvao Jubito, da bi kasnije rekao da je to bila šala, ali je već postao meta ismijavanja u Hrvatskoj. Ime Jubito pojavilo se na majicama, a Kirin je zaprijetio da će podići i tužbu.

Novoizabrani čelnik hrvatskog SDP-a 41-godišnji Zoran Milanović također je postao internet zvijezda. U jednom popularnom TV showu Milanović je odgovorio na par pitanja sa "nemam pojma", da bi se ti clipovi već sutradan pojavili na YouTubeu.

"Još uvijek ne postoje dokazi da su stranke uključene u objavljivanje video snimaka na Internetu, ali je ovo definitivno dio izborne kampanje", komentarisao je za Reuters Kreso Macan, komunikacijski stručnjak Madison Consultinga.

HDZ-ovci su porekli bilo kakvu umiješanost ali su hrvatske web stranice objavile da su identični video klipovi Zorana Milanovića objavljeni istovremeno na YouTubeu kada i na HDZ-ovim stranicama.

Internet je postao dio glavne političke scene, a YouTube je očekivano postao dio izbornih kampanja", objavio je internet portal Index.hr, a prenio Reuters.

Hrvatska se priprema za parlamentarne izbore koji će se održati u novembru. Prema posljednjim istraživanjima veće šanse za pobjedu na izborima ima SDP nego vladajući HDZ.