Košta 100 dolara
2

Retro tastatura je inspirisana Nintendovim konzolama NES i Famicom

D. B.
Kompanija 8BitDo je predstavila novu mehaničku tastaturu inspirisanu Nintendovim konzolama NES i Famicom iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Tastatura pod nazivom Retro Mechanical Keyboard košta 100 dolara i može raditi u žičanom i bežičnom modu, a također podržava mapiranje tipki i sadrži dva velika crvena dugmeta koja "vape" za udaranjem.

Tastatura je dostupna u dvije verzije, N Edition model je inspirisan konzolom Nintendo Entertainment System (NES), dok je na dizajn modela Fami Edition utjecala konzola NIntendo Famicom. Kompanija 8BitDo nije prešla granicu u namjeri da izbjegne neželjenu pažnju Nintendovih advokata, no šeme boja i dalje oponašaju boje klasičnih konzola gotovo savršeno. Model inspirisan NES-om dolazi u kombinaciji bijele, tamno sive i crne boje, a Famicom varijantu krasi bijela i grimizna šema.

Također, Fami Edition uključuje japanska slova ispod oznaka na engleskom jeziku na svakom standardnom alfanumeričkom dugmetu, a sadrži i ugrađene točkiće na tastaturi te indikator napajanja šarmantnog izgleda "stare škole". Oni koji žele prilagoditi hardver tastature moći će zamijeniti svako dugme na PCB ploči. 8BitDo koristi Kailh Box White Switches V2 dugmad za tastaturi i Gatren Green Switches za Super Buttons dugmad.

Koju će funkciju Super Buttons dugmad imati, to ovisi o korisniku. Sva dugmad, uključujući dva velika, mogu se prilagoditi pomoću softvera Ultimate Software. Dugmad se spajaju direktno s tastaturom putem 3,5 mm džeka, a ako dva koja dolaze u pakovanju nisu dovoljna, moguće je kupiti dodatni set za 20 dolara.

Tastatura sadrži 87 dugmadi i podržava Bluetooth, 2.4 GHz bežični i USB žičani mod rada. Zvanično, kompatibilna je s Windowsom i Androidom, ali će raditi i u kombinaciji s macOS-om. Tastaturu napaja baterija kapaciteta 2.000 mAh, koja osigurava 200 sati rada nakon četiri sata punjenja.

Tastatura košta 100 dolara, a prodaja počinje 10. augusta.