Mladi Mostarci
98

Reprezentativci BiH zadovoljni 81. mjestom na robotičkoj olimpijadi u Mexico Cityju

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
U konkurenciji timova iz 161 zemlje svijeta reprezentacija BiH u robotici ostvarila je 81. mjesto. Učenici Druge gimnazije Mostar vratili su se s robotičke olimpijade, koja je od 13. do 19. augusta održana u Mexico Cityju, puni pozitivnih emocija i novih saznanja.

Anes Hadžiomerović, profesor matematike i informatike u Drugoj gimnaziji Mostar i mentor CERIT tima, kazao je kako 81. mjesto u toj konkurenciji predstavlja veliki uspjeh jer su se naši mladi robotičari našli ispred timova Kanade, Rusije, Švicarske...

"Veoma smo zadovoljni našim rezultatom. Zanimljivo je kako je samo takmičenje napravljeno kao borba između dvije alijanse, crvene i plave. U svakoj alijansi su tri zemlje koje rješavaju neki od zadataka iz glavne teme takmičenja – energetske učinkovitosti. Mi smo bili u alijansi s Albanijom i Brazilom, a u jednom meču koji traje dvije i po minute albanski robot je stajao više od minute zbog tehničkog problema. Kad su oni krenuli, timu Brazila otpadne točak", ispričao je Hadžiomerović.

Reprezentacija BiH je od osam mečeva pobijedila u četiri, a istaknuta je pobjeda u meču gdje su se naši reprezentativci takmičili s predstavnicima Srbije.

"Ta saradnja je sjajna stvar, čim bismo dobili spisak mečeva i raspored alijansi odmah smo išli s partnerskim timovima dogovarati strategiju i raditi na poboljšanju i modifikaciji robota", pojasnio je profesor Hadžiomerović.

Dženita Gadara, jedna od članica tima, kazala je da joj je bilo veliko zadovoljstvo učestvovati na ovom velikom takmičenju.

"Vratili smo se prije nekoliko dana, utisci se još nisu slegli, bilo je odlično. Upoznali smo različite kulture, vidjeli smo različite nošnje, što nam je bilo veoma zanimljivo", kazala je Dženita, ponosna što je jedan meč reprezentacija bila u bosanskoj nošnji.

Lejla Marić ispričala je kako je početak bio težak, da se osjetio dug put, ali da je kasnije sve došlo na svoje.

Naši reprezentativci najviše su se družili s predstavnicima Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a upoznali su i ekipe država za koje ranije nisu ni čuli.

Mostarski robotičari najavili su nove edukacije učenika i studenata, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na email adresu: [email protected]. Planiran je odlazak i na naredno takmičenje u turskom Samsunu.