Zbog vjetra i valova
43

"Rekordna" SpaceX-ova raketa Falcon 9 se prevrnula i raspala

D. B.
Najviše upotrebljavana raketa Falcon 9 kompanije SpaceX napokon je doživjela svoj kraj.

Riječ je o raketi koja je dosad lansirana čak 19 puta, a historiju je ispisala kada je obavila prvu misiju s posadom lansiranu s američkog tla nakon gotovo deset godina.

Booster Falcon 9 s brojem 1058 je obavio svoju posljednju misiju u subotu kada je isporučio 23 Starlink satelita u orbitu poslije lansiranja iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. Booster se potom vratio i sletio na dron-brod u Atlantskom okeanu kao što je to činio i ranije. Međutim, na putu prema obali je more bilo nemirno i puhao je snažan vjetar pa se booster prevrnuo i raspao. Jedan veći dio je završio u vodi.

SpaceX je potvrdio gubitak boostera te je kao razlog naveo "snažne vjetrove i valove tokom transporta". Iz kompanije su dodali da novije verzije Falcon 9 rakete imaju poboljšane "noge" za slijetanje koje omogućavaju veću izdržljivost u pomenutim uvjetima.

Direktor SpaceX-a Kiko Dontchev je izrazio tugu i razočaranje zbog sudbine boostera, koji je nazvao "historijski 1058". Dodao je da se booster može prevrtnuti ako uvjeti slijetanja neravnomjerno opterete "noge" za slijetanje, a utjecaj vjetra ili valova može dovesti do toga da sklizne s dron-broda.

Prema njegovim riječima, kompanija će naučiti iz ovog incidenta i nastaviti napredovati ka cilju postizanja "operacija sličnim avionskim" za svoje višekratne rakete.

Inače, booster 1058 ima sjajnu karijeru, prvi let je obavio u maju 2020. godine kada su NASA-iini astronauti Doug Hurley i Bob Behnken otputovali na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). To je bio prvi put da je SpaceX poslao astronaute u svemir te prvi put da su SAD to učinile od okončanja programa svemirskog šatla 2011. godine.

Također, to je bio početak Commercial Crew Programa u sklopu kojeg su NASA-ini astronauti i privatne kompanije koristili usluge SpaceX-a za transport do ISS-a i nazad.

Booster 1058 je iskorišten i za lansiranje teretne verzije kapsule Crew Dragon, koja je u decembru 2020. godine na ISS isporučila namirnice i eksperimente. S 19 lansiranja je bio rekorder, dok su po 17 puta letjela još dva boostera, a dodatna dva imaju po 15 letova.

SpaceX koristi višekratne boostere što duže kako bi smanjio troškove i povećao frekvenciju lansiranja, a time stvorio nove prilike za istraživanje svemira.

Gubitak boostera 1058 je jedan od rijetkih problema za SpaceX, jer su višekratne rakete ove kompanije postigle nevjerovatne rezultate. Nakon lansiranja rakete Falcon Heavy simultano su spuštena dva boostera.

SpaceX sada razvija Starship, masivnu raketu koja bi mogla odvesti ljude na Mjesec i Mars.