Tehnologija
0

Redizajnirana web stranica CBBiH na raspolaganju već sutra

FENA
Redizajnirana web stranica Centralne banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) na raspolaganju je korisnicima od sutra, 27. juna, najavljeno je iz CBBiH.

Stranici će se moći pristupiti preko dosadašnjeg linka www.cbbh.ba, a novi dizajn će u potpunosti zamijeniti sadašnju stranicu koja je postavljena još u septembru 2001. godine.

Redizajn stranice uključuje potpuni grafički redizajn i zamjenu dosadašnje tehnologije korištene prilikom izrade stranice. Najveća novina koju donosi redizajn jeste prelazak sa tzv. "statične" na "dinamičku" PHP (Hypertext Preprocessor) web tehnologiju koja će korisnicima stranice donijeti mnoge prednosti poput pretraživanja stranice te mogućnost ispisa i spašavanja podataka sa stranice u različitim formatima.

Sama interaktivnost korisnika i stranice bit će poboljšana s mogućnostima prijavljivanja na mailing liste a korisnici kursne liste od sada će imati mogućnost downloada putem RSS-a.

Stranica će zadržati dosadašnju formu portala na četiri jezika – bosanski, srpski na ćirilici, hrvatski i engleski. Uvedene su neke novine u sadržaju poput kontakata za određena odjeljenja a neki postojeći sadržaji su prošireni: statistika i publikacija.

Izradu web aplikacije za potrebe CBBiH uradila je sarajevska kompanija Team Consulting koja je odabrana nakon javnog tendera, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.