Tehnologija
0

Recenzirali smo: XIII

Sarajevo-X
U prvoj recenziji predstavljamo vam igru popularnog naziva XIII, a radi se o izvrsnom FPS-u.

Šta je u stvari Trinaest i odakle je taj naziv vjerovatno će se zapitati neko ko prvi put čuje kako se ova igra zove. Igra se u stvari zasniva na istoimenom belgijskom stripu. Radnja stripa se odvija tokom 80-tih godina prošlog stoljeća kada se dešava ubistvo predsjednika. Ubica nije pronađen.

Upravo u igri vi preuzimate ulogu ubice. Budite se na plaži sa amnezijom. Prilazi vam djevojka spasilac koja pokušava da vam pomogne. Vi padate onesvješćeni i kroz glavu vam prolaze samo kratki trenuci sjećanja (jako podsjeća na Max Payna). Budite se u spasilačkoj kućici i primjećujete broj XIII tetoviran na vašim prsima. Začujete rafal (TATATA se pojavljuje na monitoru) i djevojka pada mrtva (AGH). Upravo tada počinje akcija.

Zgrabite prvo sto vam dođe pod ruku (pepeljaru, flašu, stolicu) i tako se rješavate prvog bad guya. Dolazite do pištolja i dalje znate šta vam je činiti. Jedini ko vam može pomoći da saznate ko ste je general, ali on je zarobljen. Tako da vam ne preostaje ništa drugo nego spasiti ga. Još ću reći da se radi o teoriji zavjere, a ostatak priče otkrijte sami.

Pri prvom pokretanju igre dočekati će vas u menijima grafika koju sigurno još niste vidjeli. To je zbog toga što je prava stripovska. Teško je objasniti, ali izgleda kao da je sve crtano rukom (najbolje je da pogledate screenshotove). Ali nisu samo meniji urađeni tako nego je i cjela igra. Stvarno to treba vidjeti (šteta što im Zagor nije poslužio kao ideja, op.a.). Pored toga dok igrate uz zvukove koje čujete pojavljivat će se već spomenuti njima prikladan tekst. Na primjer poziciju neprijatelja kojeg ne vidite otkrivat ćete tako što će vam se na monitoru pojaviti njegovi koraci (TAP TAP). Što je neprijatelj bliže slova će biti veća. Ako nekome napravite headshot snajperom ili samostrijelom pojavit će se u ćošku još tri male slike koje pokazuju upravo protivnikovu glavu iz raznih uglova pri čemu naravno piše NOOO.

Sve zajedno stvara jednu pravu stripovsku atmosferu, pa ćete imati osjećaj kao da se igrate stripa.

Igra je čisti FPS. Od oružja tu su kalaš, M-16, pištolji, bombe i ostali arsenal koji ide uz FPS-ove. Izdvojili bi samostrijel (sa zumom) i nožiće koje će te veoma često koristiti u misijama u kojim ne smijete podići alarm, te harpun koji će te koristiti pod vodom. Tu su još pancir i šljem koji će vas dodatno štititi tokom misija. Vaš agent posjeduje sve osobine koje svaki agent mora da ima. Tu je šunjanje, preciznost sa snajperom, zadržavanje daha pod vodom i sl. Samo nemojte misliti da je riječ o nekim RPG elementima, jer se oni razvijaju na već određen način i u određeno vrijeme. Tako će vam u početku trebati nešto vremena dok se smiri nišan na samostrijelu, a poslije vam uopšte neće biti potrebno. Isto je što se tiče vremena koje možete provesti pod vodom (neće postati beskonačno ali će se dobro povećati:). Naš agent je također spretan i sa kukom s kojom će izvoditi prave vratolomije i s kojom će uspjeti doći do mjesta gdje inače ne bi mogao.

Što se tiče lokacija na kojim će te ubijati svoje slobodno vrijeme, ovaj protivnike, su kao što sam spomenuo u uvodu plaža, zatim planine, podmornica, snijegom prekrivene šume i mnoge druge. Zaista ih ima dosta i prilični su različite tako da vam nikada neće biti dosadno.

Zvuk je također odličan i pridonosi cjelokupnoj atmosferi igre. Muzika će postajati žešća u zavisnosti od situacije (za vrijeme pucnjave i sl.), što će vam još više podići adrenalin.

Hardverski zahtjevi nisu veliki za današnje vrijeme tako da će igra raditi na procesoru od 0.8 GHz i grafičkoj sa 32 MB RAM-a. Ako hoćete igranje bez trzanja na većim detaljima trebat će vam procesor od 1.5 GHz, 512 MB RAM-a i grafička sa 128 MB RAM-a.

Što se tiče nedostataka u igri ih je jako malo, ako ih uopšte i ima. Izdvojio bih AI protivnika koji nije ništa posebno (blago rečeno) tako da se neće skrivati ako za to bude imao priliku, jedino će podići alarm ako vas vidi. Veće probleme, vašem junaku, će stvarati jedino boss-ovi na koje povremeno nailazite (to su ustvari učesnici zavjere). Upravo odatle dolazi i jedina zamjerka, a to je da će igra nekima biti prelagana.

Na kraju šta reći. Igra koja se stvarno treba naći na svačijem hard disku (progutaće vam 2.5 GB jer dolazi na 4 CD-a). I ako ne volite FPS-ove ovaj ne biste trebali propustiti. Ljubitelji stripova će doći na svoje i igru će odigrati sigurno nekoliko puta. Šta čekate više, trk na pija… ovaj do prodavnice i nabavite ovu odličnu igru koja je jedna od boljih u zadnje vrijeme.

Ocjena: 90 % Žanr: FPS Izdavač: Ubisoft Minimalna konfiguracija: 800 MHz, 128 MB RAM, 32 MB Video Card Preporučena konfiguracija: 1,5 GHz, 512 MB RAM, 128 MB Video Card

Elmedin Selmanović Zlatan Strik