Košta 399,99 dolara
1

Razer predstavio ručnu igraću konzolu Edge

D. B.
Kompanija Razer konačno je predstavila svoju prenosnu ručnu igraću konzolu pod nazivom Edge.

Riječ je o konzoli s operativnim sistemom Android, koja izgleda još bolje nego kada smo je prvi put vidjeli u decembru 2021. godine. Edge će biti dostupan kao Wi-Fi verzija od januara naredne godine po cijeni od 399,99 dolara, dok će 5G verzija stići nešto kasnije.

Konzola Edge je dizajnirana za cloud game streaming putem Xbox Cloud gaminga ili servisa Nvidia GeForce Now. Iz Razera kažu da finalna verzija Edgea podržava do 144 fps putem Steam Link aplikacije kada je riječ o streamingu PC igara lokalno. Edge koristi operativni sistem Android 12 i Qualcomom G3X Gen 1 procesor, a njen 6,8-inčni ekran se može odvojiti od kontrolera. Riječ je o kontroleru Kishi V2 Pro, naprednijoj verziji koja uključuje haptičku tehnologiju te sadrži 3,5 mm utor za slušalice. Ovaj kontroler se neće moći kupiti zasebno, bar ne u početku te je će biti dostupan samo u paketu s Edgeom.

Odvojivi tablet s eističe svojim specifikacijama, riječ je o 6,8-inčnom FHD Plus (2.400 x 1.080) OLED ekranu frekvencije osvježavanja od 144 Hz. Osim pomenutog G3X Gen 1 procesora, kojeg u Qualcommu nazivaju Gaming Platform, konzola ima 8 GB LPDDR5 RAM-a zbog čega bi trebala biti brza, kao i 128 GB interne memorije. Također, podržava Bluetooth 5.2 za povezivanje slušalica, kao i Wi-Fi 6E povezivost zbog čega je kompatibilna s nekim od najbržih dostupnih routera kao što su Googleov Nest Wifi Pro, Eerov Pro 6E i drugi.

Konzola posjeduje i prednju kameru koja se može koristiti za stream na Twitchu ili za Zoom pozive, a napaja je baterija kapaciteta 5.000 mAh.