Znatno jeftiniji
234

Razbijeni telefoni su prošlost, naučnici izumili super fleksibilni displej

Klix.ba
Foto: Univerzitet u Sussexu
Foto: Univerzitet u Sussexu
Pucanje displeja uskoro bi moglo postati prošlost jer su britanski naučnici izumili jefitni, fleksibilni displej od srebra i grafena. Naučnici s univerziteta u Sussexu su otkrili da je moguće kombinovati grafen – materijal napravljen od jednog sloja ugljikovih atoma, sa srebrnim nanožicama kako bi se napravio displej koji izgleda uobičajeno, ali je otporniji.

Osim toga, ovaj materijal je jako fleksibilan što znači da pametnom telefonu ne bi trebalo zaštitno staklo jer će gornji sloj displeja biti izrađen od materijala koji je savitljiviji i manje lomljiv.

"Aktuelni displeji su izrađeni od indijum kalijevog oksida (ITO), odnosno ternarnog sastava indijuma, kositra i kisika u različitim omjerima. Ovaj materijal je jako krhak i mora se nanijeti na jaku i tvrdu staklenu površinu. Taj sloj puca ukoliko ispustite telefon na tvrdu površinu ili slučajno sjednete na njega. Zbog našeg izuma tvrda staklena površina neće biti potrebna jer su naše prevlake od srebrnih nanožica i grafena vrlo fleksibilne. Zahvaljujući njima manja je vjerovatnoća da će vaš displej puknuti ukoliko vam ispadne", kazao je Matthew Large, glavni istraživač na projektu.

Foto: Univerzitet u Sussexu
Foto: Univerzitet u Sussexu

Iako je srebro rijedak metal, u kombinaciji s grafenom je potrebna mala količina za premazivanje. Grafita, materijala od kojeg je napravljen grafen, ima u velikim količinama što znači da bi troškovi izrade displeja treba biti znatno manji.

Istraživanje je objavljeno u časopisu American Chemical Society Langmuir.