{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raste broj korisnika interneta u BiH

S
5.8.2009. u 12:26
0
6
Raste broj korisnika interneta u BiH
0
Raste broj korisnika interneta u BiH
Foto: Ilustracija
U odnosu na istraživanje koje je GfK BH radio krajem prošle godine, broj korisnika interneta u BiH je porastao sa 33% na 35%, a broj kućanstava sa internet priključkom sa 28% na 29%. Oko polovine korisnika interneta u BiH ovom se uslugom koristi svakodnevno, a u tome prednjače poslovni ljudi, stručnjaci, te studenti i učenici.
Broj korisnika interneta u BiH i dalje raste, pokazuje to posljednje istraživanje GfK BH Centra za istraživanje tržišta. Među građanima koji su u dobi od 15 i više godina postotak korisnika je sada 35% (bio je 33% krajem 2008. godine). Pored ukupnog broja korisnika rastao je i broj kućanstava sa internet konekcijom, tako da on sada iznosi 29%, što i dalje nije osobito visoko znamo li da je taj postotak naprimjer u susjednim zemljama iznad 40%.

Ipak, trend uvođenja internet konekcije u BH kućanstva će se nastaviti, s obzirom da približno svako deseto bh. kućanstvo, koje još uvijek ne posjeduje internet u svom domu, razmatra mogućnost njegovog uvođenja i to do kraja ove godine, a još 14% će to vjerojatno učiniti, mada ne tako skoro.

Kako je to slučaj sa većinom noviteta, tako su i internet u prvom redu prihvatile mlađe generacije, posebno oni u dobi od 15 do 24 godine među kojima se njih gotovo ¾ služi internetom.

Studenti i učenici su grupa koja se najviše od svih barem nekad služi internetom (84%), a slijede ih stalno zaposleni među kojima oko polovine koristi ove usluge, dok među penzionerima nalazimo samo oko 4% korisnika.

Iako je broj korisnika rastao i u FBiH i RS-u, on je ipak bio nešto veći u FBiH, pa je sada i razlika između ova dva entiteta nešto veća (41% naspram 26%). Slično se dogodilo i kada je riječ o spolu korisnika - tako je broj muških korisnika sada veći nego prije šest mjeseci (sa 35% na 38%), ali porast broja žena korisnika interneta ipak je bio nešto veći (skok sa 28% na 33%), no i dalje muškarci čine više od polovice svih internet korisnika u BiH, pokazuje ovo istraživanje GfK BH.

Kada je riječ o učestalosti korištenja interneta, treba napomenuti da od ukupnog broja korisnika u BiH polovina njih koristi internet svaki dan i tu se slika nije bitnije promijenila u odnosu na 2008. godinu. I ovdje dob korisnika ima važnu ulogu, jer što je netko mlađi to češće pristupa internetu, ali važno je i to čime se neko bavi. Tako oko 60% korisnika iz kategorije menadžera, poduzetnika, stručnjaka, ali i studenata i učenika internet koristi na dnevnoj osnovi. Ono po čemu smo i dalje svojevrsni kuriozitet među zemljama CEE je činjenica da više od 20% korisnika internetu pristupa iz internet caffea, u čemu smo daleko ispred svih drugih zemalja u kojima je GfK proveo ovo istraživanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: