Tehnologija
0

Računarski sistemi sve više na meti organiziranog kriminala

FENA
Računarski kriminal je u porastu u cijelom svijetu i sigurno je da ovaj trend ne zaobilazi ni BiH, rečeno je danas u Sarajevu na otvaraju radionice o zakonodavnoj pomoći u suzbijanju internet-kriminala.

Ovaj seminar je organiziralo Vijeće Evrope za bh. policijske službenike, suce i tužitelje i sve uposlene u agencijama za provedbu zakona i pravosudnim organima.

Cilj je da se ostvari uvid u zakonodavstvo koje se odnosi na suzbijanje ovog vida kriminala u našoj zemlji, te njegovu usklađenost s Konvencijom Vijeća Evrope za borbu protiv kibernetičkog kriminala.

Ovu konvenciju, koja predstavlja jedini obavezujući međunarodni ugovor u borbi protiv računarskog kriminala, BiH je potpisala 2005. godine, a ratificirala godinu dana kasnije.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da je BiH ispunila dio obaveza iz Konvencije Vijeća Evrope, tako što je u entitetske krivične zakone i zakon Distrikta Brčko uvrstila neke od novih krivičnih djela u ovoj oblasti.

Ipak, nisu sva krivična djela iz ove oblasti pokrivena ovim zakonima, istaknuo je zamjenik ministra Krešić, dodajući da su današnji računarski sistemi sve više meta visokosofisticiranog kršenja zakona.

On je stoga ukazao na značaj razvijanja kvalitetnih nacionalnih zakonodavstava, pravnih sistema i adekvatne međunarodne saradnje u borbi protiv ovog vida kriminala.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara Vijeća Evrope i šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Caroline Ravaud konstatirala je da organizirani kriminal sve više koristi ranjivost informacionih tehnologija i tako usmjerava svoje kriminalne aktivnosti.

Ravaud ističe da je Konvencija Vijeća Evrope, koja je stupila na snagu 2004. godine, prvi multilateralni instrument u svijetu o borbi protiv kibernetičkog kriminala. Ovaj dokument zahtijeva od država potpisnica da donesu odgovarajuće zakone i omoguće svojim agencijama za provedbu zakona gonjenje i kažnjavanje počinilaca.

Kako je rečeno, za Vijeće Evrope je već nekoliko godina borba protiv računarskog kriminala jedan od glavnih prioriteta, a očekivanja su da će to postati jedno od glavnih pitanja i za relevantne organe BiH.