Velik korak naprijed
24

Qualcomm predstavio prvu mmWave 5G antenu za mobitele

Klix.ba
Kako bi 5G mreža funkcionisala na mobilnim uređajima, potrebne su mnoge komponente, dogovor o novim standardima, novi modemi i novi hardver za umrežavanje. No, kompanija Qualcomm je navodno riješila jedan od najvećih problema.

Qualcomm je predstavio novi QTM052 mmWave antenski modul, prvi koji će omogućiti korištenje 5G mreže na mobitelima.

To je velika stvar, jer nisu sve 5G mreže jednake. Kako su pokazali Qualcommovi testovi predstavljeni na Mobile World Congressu ove godine, korisnici će dobiti mnogo veće brzine interneta zahvaljujući 5G mreži, ali istinski impresivan skok naprijed će predstavljati mmWave mreža. Kako bi sve funkcionisalo, prvo je potreban mmWave hardver za mobitele, a to nije lagan zadatak. Dok mmWave dio spektra nudi dramatično veće brzine, on transmituje na mnogo kraćem dometu te ga lako blokiraju prepreke poput zidova pa čak i ruke korisnika uređaja.

No, Qualcomm tvrdi da je QTM052 antena rješenje. To je mala antena veličine novčića, koja se sastoji od četiri antene zadužene za usmjeravanje prema najbližem 5G tornju. Signali se mogu odbijati od okolne površine. Antena QTM052 je dizajnirana da budee dovoljno mala kako bi stala u kućište, odnosno ivice smartphonea. Qualcommov X50 5G modem je već dizajniran da podrži do četiri antene, jednu sa svake strane smartphonea, tako da to u prijevodu znači ukupno 16 antena koje neće dozvoliti blokiranje signala bez obzira kako korisnik drži smartphone.

To je pametno rješenje, ako zaista radi kako iz Qualcomma tvrde. Ovo bi mogao biti veliki korak naprijed ka razvoju bržih mmWave kompatibilnih 5G uređaja.

Prvi uređaji s QTM052 antenama bi se trebali pojaviti početkom naredne godine.