Nastavljen rat
8

Qualcomm pokušava spriječiti prodaju iPhonea u Kini

Klix.ba
Kompanija Qualcomm je pokrenula novu tužbu protiv Applea te od suda u Kini traži da blokira prodaju i proizvodnju iPhonea u ovoj zemlji.

Pravni rat dvije kompanije je nastavljen, počeo je u SAD-u te se proširio širom svijeta. U tužbi Qualcomm navodi da je Apple prekršio tri patenta od kojih nijedan nije ključan ni za jedan industrijski standard. To znači da kompanija Qualcomm nije obavezna da ih licencira.

"Apple koristi tehnologije koje je izumio Qualcomm i ne plaća za to", izjavio je glasnogovrnik Qualcomma za Bloomberg.

Ovi patenti se odnose na upravljanje energijom i iPhoneovu Force Touch mogućnost.

S druge strane, Apple tvrdi da su tvrdnje Qualcomma bezvrijedne te da će pokušaji zabrane propasti. Kompanija je u saopćenju navela i da se radi o oportunističkom potezu te da nije Qualcomm tokom pregovora nije pominjao patente, nego ih je nedavno istakao.

"Apple duboko vjeruje u vrijednost inovacija i uvijek smo spremni platiti pošteno po razumnim cijenama za patente koje koristimo. U našim dugogodišnjim pregovorima s Qualcommom o ovim patentima nikad nismo razgovarali. Institucije širom svijeta su već okrivile Qualcomm da godinama zloupotrebljava svoju poziciju. Stoga su tvrdnje bezvrijedne, kao i tužbe. Vjerujemo da će i ova propasti", poručili su iz Applea.

Ovo je drugi Qualcommov pokušaj da blokira prodaju iPhonea, a smatra se osvetom za mnoge tužbe koje je Apple podnio ranije širom svijeta.

Pravna bitka između dvije kompanije je počela u januaru kada je Apple tužio Qualcomm zbog iznude tvrdeći da ovaj dominantni proizvođač mobilnih modema koristi svoju poziciju da izvuče više novca kada prodaje svoje proizvode. Takve tužbe su pokrenute širom svijeta, a Qualcomm je odgovorio tužbama za patent.

Stvari ne izgledaju najbolje za Qualcomm, jer je kompanija nekoliko puta kažnjena zbog svog ponašanja. Posljednju kaznu je izrekla Komisija za fer trgovinu na Tajvanu, a ona iznosi 774 miliona dolara.

Vezani članci