Tehnologija
10

Qualcomm pokušava nagovoriti proizvođače smartphonea da ugrađuju dvostruke kamere

Klix.ba
Smartphonei s dvostrukim stražnjim kamerama nisu novost na tržištu, ali kompanija Qualcomm želi pomoći da takav sistem postane standardan.

Qualcomm je razvio sistem dvostruke kamere koji će moći koristiti svi proizvođači koji u svoje "pametne" telefone ugrađuju procesore Snapdragon 820 i 821. Namjera kompanije je da pojednostavi posao proizvođača kojima preostaje samo ugradnja već razvijenog sistema.

Svoj sistem dvostruke kamere Qualcomm je nazvao Clear Sight, a radi nešto drugačije od sistema koji koristi iPhone 7 Plus. Umjesto da drugu kameru koristi za poboljšano zumiranje, Qualcommova druga kamera služi za poboljšavanje kvaliteta fotografije, posebno u uvjetima slabog svjetla.

Sistem to čini kombinovanjem standardnog senzora za boju sa "crno-bijelim" senzorom, koji snima više detalja. Zahvaljujući dodatnim detaljima, sistem dvostruke kamere pravi oštriju fotografiju. Tako funkcionišu i kamere Huaweija P9.

Dvije stražnje kamere postaju sve popularnije zahvaljujuću LG-jevim i Huaweijevim smartphoneima, a taj sistem posjeduje i nedavno predstavljeni Appleov iPhone 7 Plus. Stoga nema sumnje da će interes kupaca za ovakvim uređajima u budućnosti biti sve veći.

Vezani članci