Španija
0

Pušten u rad gama-teleskop Magic II

FENA
Međunarodna znanstvena kolaboracija MAGIC (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov), u čijem postupku pridruživanja je i Hrvatska, pustila je u rad drugi gama-teleskop, nazvan MAGIC II, na svečanosti održanoj danas na opservatoriju Roque de los Muchachos, na kanarskom otoku La Palmi u Španiji, priopćila je Koordinacija hrvatske MAGIC grupe.

Teleskopi MAGIC su najveći teleskopi takvog tipa na svijetu, a detektiraju gama-zrake koje iz dalekih svemirskih objekata dolaze na Zemlju.

Gama-zrake su elektromagnetski valovi najviših frekvencija, "svjetlost" koju naše oko ne vidi. Energija gama-zraka koje opaža MAGIC stotine je milijardi puta veća od energije vidljive svjetlosti. MAGIC teleskopi, koji će sada raditi u stereoskopskom modu, moći će otkriti nove izvore visokoenergijskih gama-zraka.

Kad gama-zraka uđe u Zemljinu atmosferu, Čerenkovljevim procesom nastaje slabi, plavičasti, kratkotrajni bljesak svjetlosti, u trajanju od nekoliko milijarditinki sekunde, koje reflektor površine 247 metara kvadratnih, fokusira na kameru od nekoliko stotina piksela. Kamera snimi sliku Čerenkovljevog bljeska iz koje se sofisticiranim softverskim metodama određuje energija i smjer detektirane gama-zrake koja dolazi iz svemirskih objekata u kojima se odvijaju visokoenergijski procesi.

Izvori su im npr. ostaci supernova, pulsari ili aktivne galaktičke jezgre u čijim se središtima nalaze crne rupe mase milijune puta veće od mase Sunca.

Kolaboraciju MAGIC čini više od 150 znanstvenika iz osam zemalja (Njemačka, Italija, Španija, Švicarska, Poljska, Finska, Bugarska, SAD), a u postupku pridruživanja od prošle godine je i grupa iz Hrvatske.