Milionski iznosi
124

PUBG Mobile je najprofitabilnija igra na mobilnim uređajima

Klix.ba
PUBG Mobile nije samo najpopularnija igra na svijetu sa više od 100 miliona igrača mjesečno, nego je i najprofitabilnija jer je prošlog mjeseca zabilježen prihod veći od 146 miliona dolara.

Novac ne dolazi samo od itema i skinova koje igrači kupuju u igri, nego i od rebrandirane igre za kinesko tržište pod nazivom Game For Peace.

Procjenjuje se da je PUBG Mobile u maju ostvario prihod od 76 miliona dolara, a Game For Peace 70 miliona dolara. Rebrandiranu igru je kompanija Tencent objavila u maju nakon što su kineski regulatori odbili zahtjev za monetizaciju. Radi se o olakšanoj verziji PUBG Mobilea s patriotskim okruženjem i manje krvoprolića. Umjesto da umiru u lokvi krvi kada budu eliminisani iz igre, likovi ustaju i mašu rukom.

Ove promjene su pokazatelj poteškoća s kojima se suočavaju developeri igara u Kini gdje vlada zabranjuje igre koje smatra antidruštvenim, koruptivnim i slično. U februaru je obustavljeno izdavanje licenci za igre, a postojeće su morale biti promijenjene ili vremenski ograničene.

Primjera radi, Tencentova igra MOBA Honor of Kings je ograničena na sat vremena igranja za djecu mlađu od 12 godina, a za osobe od 12 do 18 godina na dva sata dnevno.