Vertebrae
0

Prvo sklopivo kupatilo na svijetu

Sarajevo-x.com
Nesvakidašnji dizajn ovog kupatila čini da ono izgleda poput neobičnog umjetničkog djela, poput skulpture inspirisane budućim vremenima, ali ustvari nije ni jedno ni drugo. Zapravo je to prvo sklopivo kupatilo na svijetu "Vertebrae" čija je cijena vrtoglavih 11.000 eura.

Kupatilo sadrži toalet, umivaonik, cisternu za vodu i dva tuša unutar različitih odjeljaka koji se sklapaju u vertikalnu željeznu cijev. Namijenjeno je vlasnicima malih stanova koji se bore da u svoje kupatilo uklope gore navedne elemente.

Vertebrae je djelo dizajnera Paula Hernona iz Huddersfielda, koji je stvorio kupatilo u stilu švicarskog vojnog noža, jer je na umu imao male stanove i nedostatak prostora u njima.

"Mnogo sam istraživao i postalo mi je jasno da je nedostatak prostora u kupatilu sve više izražen, pogotovo u malim stanovima. Stvorio sam intrigantno i funkcionalno kupatilo. Vertebrae je jednostavan, a ne zauzima prostor u kupatilu, jer sam sve elemente naslagao jedne na druge", prokomentarisao je autor orginalnog kupatila, Paul Hernon za Mail Online.

Vertebrae ima dva tuša, jedan za odrasle i jedan za djecu,koji se rotiraju za 180 stepeni, dok se ostali navedeni elementi mogu rotirati za 360 stepeni. Svi dijelovi se okreću oko čeličnog stupa, te se po potrebi jednostavno izvuku napolje.

38-godišnji Hernon otkriva kako njegova 'spravica' može stati i u manje prostorije, ali upozorava kako je Vartebrae, koji je dobio ime po ljudskoj kičmi, težak čak 150 kg te. Iz tog razloga, navodi autor inovativnog kupatila, moraju se ojačati podovi u prostoriji u kojoj se misli postaviti navedena 'instalacija'.

Vertebrae bi 2009.godine trebao biti pušten u prodaju, a u planu je projektovanje i izgradnja sljedeće generacije koja će imati i ogledala za brijanje, svjetla i druge dodatke.