S asistentom Bixby
10

Prvi Samsungov pametni zvučnik stiže početkom naredne godine

Klix.ba
Prije nekoliko mjeseci je predsjednik Samsungovog mobile odjela DJ Koh potvrdio da kompanija radi na pametnom zvučniku, a Bloomberg sada piše da će se on pojaviti na tržištu u prvoj polovini 2018. godine.

Pametni zvučnik će koristiti AI asistenta Bixby, što je Koh također ranije potvrdio, a bit će fokusiran na kvalitet zvuka i upravljanje povezanim kućanskim uređajima. U suštini, dizajniran je da bude centar Samsungovog SmartThings ekosistema. Svi Samsungovi uređaji, uključujući mobitele iz porodice Galaxy, bit će kompatibilni sa zvučnikom. Bit će ponuđen na brojnim tržištima, ali tek nakon što se poboljša njegova web pretraga bazirana na glasovnim komandama.

Samsung želi koristiti asistenta Bixby gdje god je to moguće, uključujući TV-uređaje, prijenosne uređaje i pametne frižidere.

Samsungovi rivali već imaju svoje pametne zvučnike, a tu je i nadolazeći Appleov ranije odgođeni HomePod zvučnik. Google ima svoju Google Home ponudu, Amazon svoje Alexa proizvode, a Microsoft svoj novi Harman Kardon Invoke zvučnik.

Samsung ulazi na tržište relativno kasno, ali bi mogao biti uspješan na međunarodnim tržištima na kojima nema uređaja s asistentom Alexa.