Tehnologija
0

Prvi čovjek Yahooa podnio ostavku

Sarajevo-x.com
Terry Semel i Jerry Yang; Foto: Reuters
Terry Semel i Jerry Yang; Foto: Reuters
Terry Semel je u ponedjeljak iznenada odstupio sa pozicije predsjednika internet giganta Yahooa, završavajući tako neuspješnu utrku sa liderom u svijetu pretraživanja Googleom. Ostavka je uslijedila nakon sve lošijih rezultata koji su demoralisali i zaposlenike, kao i dioničare Yahooa. Na njegovo mjesto će doći suosnivač Yahooa Jerry Yang. Da li će to donijeti promjenu situacije?

Na mjesto Semela je došao suosnivač Yahooa Jerry Yang, koji je postavljen za CEO-a (glavnog direktora), a Susan Decker je postavljena za predsjednika kompanije.

Semel, će ostati u Yahoou kao čovjek u vrhu kompanije, no neće imati pravo odlučivanja. Njegova odluka je bila dobrovoljna, a iz Yahooa javljaju da neće dobiti otpremninu.

Već neko vrijeme Yahoo ima problema sa tempom koji je nametnuo Google. U posljednjih 18 mjeseci dionice Yahooa su pale čak 30%. Zarada u prvom kvartalu ove godine je pala za 11%. Iako se tvrdilo da to nije veliki problem, u poslovnim krugovima je ostavka bila očekivana.

Yahoova godišnja zarada je blizu one koju Google ostvari u jednom kvartalu, tako da je promjena vodstva kompanije jedino logično rješenje. Ipak, ostavština Terry Semela Yahoou je prevelika da bi se o njemu moglo reći išta loše.

Jerry Yang je sa Davidom Filom osnovao Yahoo 1995. godine. Uporedo sa dot-com slomom 2001. godine, u Yahoou je Terry Semel. Do tada je bio izvršni direktor Warner Brosa i jedna od najmoćnijih figura Hollywooda.

Njegov zadatak bio je izvući Yahoo iz najteže krize u njihovoj kratkoj istoriji. Semel se tada posvetio ispravljanju grešaka prethodnog menadžmenta. Pojačao menadžment provjerenim igračima, dovodeći Dana Rosensweiga i Wendu Harris Millard iz Ziff-Davisa.

Terry je imao saradnju i sa Googleom. 2001. godine kupio je njihove algoritme za pretraživanje, čija je vrijednost tada bila 7,1 miliona dolara. Kada je Googlea izašao na tržište, Semel je iskoristio priliku i prodao dionice za 314 miliona dolara. Tu su se putevi ova dva internet giganta razdvojila.

Sada je velika odgovornost na Jerryju. Terry je napravio dobar posao što se upravljačkog i poslovnog aspekta tiče. Ipak inovativnost Googlea je ono u čemu je kompanija iz Mountain Viewa u prednosti. Pitanje je da li će Jerry imati ideja?!