Ručno pisano djelo
0

Prva verzija "Alise u zemlji čuda" dostupna na iPadu

Sarajevo-x.com
Prva ručno pisana verzija bajke "Alisa u zemlji čuda", čiji je autor engleski pisac Lewis Carroll, nazvana "Alisine avanture u podzemlju", a koja nije bila namijenjena za objavu, od ove sedmice je dostupna potpuno besplatno na iPadu, piše Daily Mail.

Britanska biblioteka je objavila vrijedno djelo u vidu aplikacije gdje možete okretati stranice i uvećavati ih. Djelo se sastoji od 90 stranica.

"Nadamo se da ćemo u sljedeće dvije godine objaviti još 75 sličnih djela pisanih rukom. Aplikacija nudi mogućnost slušanja sadržaja bajke koju čita engleska glumica Miriam Margolyes", rekao je glasnogovornik Britanske biblioteke.

Ručno pisanu verziju bajke je Britanska biblioteka dobila 1948. godine u znak zahvalnosti za ulogu Velike Britanije u Drugom svjetskom ratu.

Carroll je bajku napisao za desetogodišnju Alisu kojoj je pričao priču na putovanju u Oxford 1862. godine. Alisa ga je molila da napiše bajku, a nakon toga su njegovi prijatelji tražili da napiše verziju za objavu.

Kolor verzija originalnog rukopisa je način da izdavači iskoriste prednosti tehnologije e-Book čitača i tablet kompjutera.