Projekat britanskog arhitekte
0

Prva vertikalna farma u centru New Yorka

Sarajevo-x.com
Britanski arhitekta Vincent Callebaut osmislio je ogromnu vertikalnu farmu koja bi trebala biti smještena u centru New Yorka. Masivni objekat u obliku krila vilinog konjica posve je ekološki prihvatljiva građevina, a njen cilj jeste promovisanje poljoprvirede u gradovima s obzirom da se današnje stanovništvo sve više naseljava u urbanim sredinama.

U ovom objektu, nazvanom Dragonfly, bi se mogla uzgajati stoka i perad, te više od 28 vrsta žitarica, a prema projektu Dragonfly bi trebao imati 132 sprata, koji će uređivati stanovnici koji tu mogu imati i svoje bašte ili urede.

Vertikalna farma se sastoji od dvije centralne kule koje su spojene sa staklenikom. Planirano je da se ovaj objekat koristi solarnom energijom zimi, a ljeti bi topli zrak koji cirkuliše između krila objekta bio sasvim dovoljan za prirodnu ventilaciju.

Vanjske vertikalne bašte filtririrat će kišnicu koja će se zatim miješati sa ostalim tečnim otpadom kako bi se organskom preradom koristila za farmu.

Izgradnja ovakve vrste farme je jednostavna i ne previše skupa a mogla bi pomoći milionima stanovnika. Vertikalna farma bi predstavljala održivu proizvodnju hrane, a doprinijela bi i popravku ekosistema

«Sve više stanovnika se doseljava u gradove i do 2025. godine čak 5.5 milijardi ljudi će biti nastanjeno u urbanim sredinama, zbog toga su ovakve farme neophodne. Kako ne bismo poremetili hiljadama godina izgrađeni odnos selo-grad moramo se ponovo početi baviti uzgojem domaćih životinja, sijanjem, te moramo koristiti prirodne resurse i biorazgradivi otpad», pojasnio je Callebaut, za Daily Mail.

Inače ovaj arhitekta je poznat po projektu 'Lilypad City'. Radi se o plutajućim gradovima koji bi trebali poslužiti kao sigurno i trajno utočište svima onima čiji domovi se nađu pod vodom zbog globalnog zatopljenja i podizanja nivoa mora.