Tehnologija
0

Prva kineska tužba protiv Googlea zbog autorskih prava

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Jedan pekinški sud počeo je u utorak da razmatra tužbu šangajske književnice Mian Mian protiv Googlea zbog kršenja autorskih prava, prvu tužbu u Kini protiv američkog pretraživača zbog njegove biblioteke na internetu, izjavio je njen advokat.

Mian Mian, poznata po svojim romanima o mladim ljudima koji su se frenetično odavali seksu, alkoholu i drogi, povela je akciju protiv internetske biblioteke američkog pretraživača zbog kršenja svojih autorskih prava.

Tridesetdevetogodišnja Mian Mian, koja je stekla slavu s "Kineskim bombonima" 2000. godine, traži 6.100 eura odštete i kamata. Ona optužuje Google da je nelegalno uvrstio u svoju biblioteku njen treći roman "Acid Lovers", objasnio je advokat Sun Jinwei.

Knjige Mian Mian su prevedene na mnogobrojne jezike, ali su i dalje zabranjene u Kini, gdje se mogu dobiti ispod tezge.

U novembru je Peking optužio Google da krši autorska prava kineskih registriranih knjiga i pozvao autore da "zaštite svoja prava".

Dvije organizacije kineskih pisaca su optužile Google da je uvrstio njihova djela bez dozvole i zatražile da im što prije plati odštete i kamate.

Najmanje 80.000 knjiga kineskih autora se nalazi na Google Booksu, internetskoj biblioteci koja želi da registrira milione knjiga.

Ovaj projekt je izazvao protivljenje u svijetu, posebno u SAD-u, Francuskoj i Njemačkoj.