Tešanj domaćin
0

Prva Joomla! konferencija u BiH

Sarajevo-x.com
Internet tehnologije i alati sve više su zastupljeni u modernom društvu, upravi i poslovanju. Od pojave Interneta 90-ti godina prošlog vijeka pa do danas Internet je ušao u većinu firmi a i domova u BiH kao tehnologija koja se koristi svakodnevno i u raznim društvenim sferama i oblastima (prezentacija, komunikacija, informisanje,upravljanje projektima, kupovina, prodaja i sl.). Internet tehnologije i alati koji su razvijeni korištenjem OSM (Open Source Matters) licence, a koja omogućava besplatno korištenje i implementaciju tih alata omogućili su ekspanziju primjene tih alata kao i njihovo konstantno unapređenje i razvoj.

Joomla CMS predstavlja besplatni sistem za upravljanje sadržajima, prezentacijama i web servisima. Ovaj sistem je djelo velikog broja volontera (radi se o hiljadama) iz cijelog svijeta, sistem je otvorenog koda (open source) tako da svako može učestvovati na razvoju istog. Grupa joomla CMS developera iz BiH (ljudi koji rade na razvoju) okupljena je oko jedinstvenog BH portala za ovaj sistem www.joomla.ba.

Cilj je prezentacija i korištenje ovih besplatnih web alata u svim sferama drušvenog života. Neformalno udruženje grañana Joomla BA čine oko 200 članova i veliki broj simpatizera. Naš web portal www.joomla.ba posjetilo je, za manje od godinu dana, preko 150.000 posjetitelja! Joomla BA tim u tom periodu je pomogao razvoju web portala za Udruženje akvarista BiH, elektronskog biltena Bošnjačkog instituta u Sarajevu, novoj web prezentaciji NVO Soroš u Sarajevu, osnovne škole Ivana Gundulića iz Mostara, web portale gradova kao što su Banja Luka, Mostar, Kulen Vakuf, Počitelja, Mrkonjić Grada, Jelaha, itd. Joomla CMS snimljen je do ove godine u količini od 22 miliona kopija što dovoljno pokazuje njegov svijetski potencijal. Ciljevi projekta

Cilj projekta koji proizilazi iz vizije i misije projekta, a to je: organizacija IT konferencije koja bi okupila stručnjake i korisnike Internet tehnologija na jednom mjestu, te omogućila razmjenu znanja i usavršavanje BiH informatičara. Cilj konferencije je razvoj i unapređenje BiH Internet zajednice i korištenja raspoloživih IT resursa i alata.

Cilj konferencije je i prezentacija novih besplatnih web tehnologija i alata koji su raspoložive danas za široki diapazon korištenja kao i prezentaciju mladih BiH informatičkih stručnjaka i firmi. Fokus konferencije bi bio na korištenju besplatnog sistema za upravljanje sadržajima, prezentacijama i servisima - Joomla CMS-a.

Planirane aktivnosti

Konferencija bi se sastojala od sljedećih aktivnosti:

  • Edukativna predavanja (Šest predavanja u trajanju od po 30 minuta)

Edukativna predavanja iskusnih stručnjaka iz IT sektora usmjerena na besplatne web tehnologije i alate za razvoj Internet prezentacija i servisa. Cilj predavanja je pokazati kako efikasno iskoristiti postojeće besplatne tehnologije i njihovu implementaciju u bilo kojoj društvenoj sferi - javne uprave, industrije, građanskih udruženja i sl.

  • Edukativne radionice (Četiri radionice vezane za primjenu IT alata)

Edukativne radionice o primjeni i korištenju besplatnih IT web tehnologija. Radionice će biti bazirane na aspekte planiranja, konfiguraciji i sigurnosti IT web sistema.

  • Promocija besplatnih (slobodnih) IT web tehnologija i alata

Direktna i indirektna promocija besplatnih web IT tehnologija i alata putem svih vrsta korištenih medija prije, u toku i poslije završetka projekta. Promocija se vrši korištenjem radio i TV stanica, štampanih medija, Internet portala i socijalnih medija (Facebook, Twitter i sl.), web prezentacijom konferencije, elektronskim biltenima.

  • Dodjele raznih nagrada za postignute uspjehe

Dodjela plakata i zahvalnica zaslužnim učesnicima na projektu.

  • Razmjena informacija i kontakata izmeñu potencijalnih korisnika i stručnjaka

Upoznavanje, razmjena informacija i kontakata svih učesnika konferencije ali i onih povezanih sa konferencijom. Razmjena će dovesti do povezivanja potencijalnih korisnika i stručnjaka što će omogućiti direktnu primjenu besplatnih web IT alata.

  • Neformalno druženje

Neformalno druženje u cilju zbližavanja i održavanja kontakata između učesnika konferencije i planiranje sljedeće konferencije i njenim mogućnostima.

  • Obilazak učesnika turističkih resursa općine

Obilazak i posjeta istaknutim kulturno-turističkim znamenitostima općine Tešanj.

Predavači i teme

Brian Teeman (Britanija) - Historija Joomla projekta Admir Agić (BiH) - Joomla BiH zajednica Namik Brka (BiH) - Osnove Joomla CMS-a Jean Marie Simonet (Francuska) - Internacionalizacija Joomla CMS-a Samir Lemeš (BiH) - Sigurnost Joomla CMS-a Danijel Križanović (BiH) - Instalacija i konfiguracija Joomla CMS-a Emir Sakić (BiH) - Razvoj Joomla dodataka Miljan Vujošević (Crna Gora) - SEO i SEF u Joomla CMS-u Brian Teeman (Britanija) - Kreiranje online zajednice Dario Kreštalica (BiH) - Korištenje Joomla CMS-a u komercijalne svrhe Bojan Nišević (BiH) - Prezentacija komponente Tienda