Inovativan projekt
56

Prva američka solarna zvučna barijera na autoputu napajat će 100 kuća

D. B.
Američka država Massachusetts bi mogla postati prva koja je postavila "solarne" zvučne barijere pored ceste.

Solarne barijere je dizajnirala kompanija Ko-Solar, a predstavljaju inovativni sistem koji će zamijeniti standardne panele zvučnih barijera sa solarnim panelima.

Riječ je o kompaniji specijaliziranoj za postavljanje solarnih panela na manje očiglednim mjestima kao što su industrijske zone tako da bi zvučne barijere bile savršen dodatak njenom repertoaru. Ako sve prođe prema planu, autoput Interstate 95 u okolini Bostona bi mogao dobiti novi interesantan izvor obnovljive energije.

Kompanija Ko-Solar je na ovom projektu sarađivala s ministarstvom transporta (MasDOT) u Massachusettsu kako bi postavila solarne panele na dužini od 800 metara. Paneli će biti postavljeni na postojeće betonske zvučne barijere na južnoj strani autoputa.

"Ako ovo bude uspješno, otvara vrata za druga područja. Zašto jednostavno ne bismo prilagodili ono što već imamo? Mnoge države već imaju zvučne barijere", izjavio je Mohammed Siddiqui, partner kompanije Ko-Solar.

Paneli će se moći postavljati pod željenim uglovima kako bi se prikupila maksimalna količina energije tokom dana.

Vlasništvo nad panelima će biti dodijeljeno kompaniji Solect Solar, dok će ministarstvo jeftinije kupovati električnu energiju za nekoliko centi po kWh u odnosu na standardnu cijenu.

Oćekuje se da će ovaj inovativni projekt skupljati 800 MWh energije godišnje, a to će biti dovoljno za napajanje električnom energijom oko 100 domaćinstava.