Prije polaska na odmor
0

Provjerite čistoću plaža na internetu

Sarajevo-x.com
Internetska stranica koju je pokrenula Europska agencija za okoliš (EEA), a bit će dostupna od srijede, omogućit će turistima koji odlaze na destinacije na kojima se namjeravaju kupati da slobodno provjere jesu li njihove plaže čiste ili zagađene, najavljuju europski mediji.

Web stranica na adresi www.eyeonearth.eu daje ažurirane informacije o kvaliteti vode za kupanje na hiljadama plaža u Europi, s vrlo jednostavnim sistemom koji pokazuje crveno svjetlo za zagađene vode, zeleno za čiste i žuto za područja koja se dovoljno ne nadziru.

Na stranici se također mogu ostaviti komentari o kvaliteti vode u mjestu koje su turisti posjetili.

Stranica Water Watch je prvi korak u petogodišnjem projektu koji će široj publici omogućiti i brži pristup informacijama o tlu, zraku i ozonu.

Međutim, EEA naglašava da se građani na te informacije ipak ne mogu u potpunosti osloniti budući da podatke dostavljaju nacionalne vlasti. U izvještaju o kvaliteti voda za kupanje za 2007. Europska komisija kazala je da sumnja da su neke zemlje članice skinule neke plaže s popisa koji EU nadzire kako bi se prikrili problemi sa zagađenjem.

Što se tiče voda za kupanje, EEA je već ranije uspostavila sistem nadzora WISE koji daje detaljne informacije o kvaliteti voda. Međutim, on je više namijenjen stručnjacima nego široj javnosti.