Jedini primjerak
7

Prototip Nintendo Play Station konzole prodan za 360.000 dolara

D. B.
Prototip konzole Nintendo Play Station koja nikad nije plasirana na tržište prodan je na aukciji za 360.000 dolara.

Aukcija je održana proteklog vikenda, a najveću ponudu je dao Greg McLamore, osnivač stranica Pets.com i Toys.com. On je nadmašio druge kolekcionare među kojima je bio i Palmer uckey, direktor kompanije Oculus VR.

Konzola je jedan od samo 200 prototipa nastalih iz neuspješnog partnerstva između Sonyja i Nintenda. Forbes navodi da se radi o Super NES konzoli s CD-ROM driveom. Valerie McLeckie iz aukcijske kuće Heritage Auctions, koja je prodala konzolu, rekla je za CNN da su ostalih 199 prototipa uništeni nakon propasti dogovora Sonyja i Nintenda. Podsjetimo, Sony je na tržište plasirao prvi PlayStation 1994. godine.

Prodani prototip je pronašao Terry Diebold u kutiji sa stvarima koje su pripadale bivšem direktoru Sony Computer Entertainmenta Olafu Olafssonu. Obojica su radili za Advanda Corporation, a kada je kompanija bankrotirala, konzola je završila na privatnoj aukciji na kojoj ju je Diebold kupio.

McLemore je rekao da je konzola najskuplja stvar koju je "kupio izvan kuće". On ima bogatu kolekciju uređaja, manjih konzola, magazina i slično, a cilj mu je da napravi muzej.