{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proradio evropski navigacioni sistem

F
12.3.2013. u 19:48
15
6
Proradio evropski navigacioni sistem
15
Proradio evropski navigacioni sistem
Foto: AFP
Evropski satelitski navigacioni sistem "Galileo", konkurent američkom GPS-u, položio je danas veliki test kada je prvi put utvrdio lokaciju jedne tačke na Zemlji, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).
Položaj istraživačkog i tehnološkog centra ove agencije u Holandiji utvrđen je sa preciznošću od 10 do 15 metara, uz pomoć signala sa četiri satelita u orbiti.

"Ovo je prvi put u istoriji da je Evropa utvrdila poziciju na tlu sopstvenim nezavisnim navigacionim sistemom", izjavio je menadžer projekta "Galileo" Javier Benedicto.

On je dodao da "ovaj fundamentalni korak potvrđuje da sistem Galileo funkcioniše po planu", prenio je AFP.

Za utvrđivanje fiksne pozicije u tri dimenzije na tlu potrebni su podaci sa četiri satelita. Oni pomažu da se odrede tačna geografska širina i dužina, kao i nadmorska visina tačke.

Prva dva satelita sistema "Galileo" lansirana su u oktobru 2011. godine, a još dva prošle godine. Preciznost sistema biće poboljšavana sa širenjem infrastrukture, navodi ESA.

Za ovu godinu planirano je lansiranje još četiri satelita. Predviđeno je da sistem čini 27 satelita, dok bi još tri bila u rezervi.

Prve navigacione usluge trebalo bi da budu dostupne korisnicima krajem sljedeće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: